Christel & kaninerna

31 Augusti 2014, 22:18
Christel heter jag då och är en tjej på 14 år som bor i Sigtuna. Tidigare bodde jag på landet med min familj, men mina föräldrar skilda och jag bor nu med min mamma, två systrar och våran norska skogkatt. Jag skaffade min första kanin för 5 år sen och har haft kanin sen dess. Jag har alltid varit intresserad av djur, natur och fotografi samt kost och hälsa, därför är jag väldigt noga med vad jag ger mina kaniner och vilken typ av motion de behöver osv. Jag är den enda bloggaren på Bunnyday som inte håller på med uppfödning, dock har jag ganska så precis börjat tävla i kaninhoppning. I framtiden vill jag börja föda upp harkorsningar i flera olika färger för att harar alltid har fascinerat mig, både till utseendet och personligheten.  

 

Mina kaniner: 

 
 
 
Tävlingsnamn: Princess of Pride Rock 

Smeknamn: Kiara 

Ras: Dvärgvädurskorsning 

Kön: Hona 

Färg: Viltgrå wt.  

Född: 3 november 2011 

Vikt: ca 1.8-2kg 

U: Okänd 

E: Okänd

 

Klassning  

Rak: Lätt 1p

Krok: Lätt

Längd: Ej startad 

Höjd: Ej startad 

 

Om Kiara: Jag köpte Kiara som sällskap till min dvärgvädurshane då hans burkompis dött. Såg henne i en "djuraffär" och blev kär direkt. Några dagar senare hämtade vi hem henne och hon bodde med min hane i ett år innan han också dog. Kiara är så otroligt härlig, ska alltid klättra på en och vill aldrig sitta still utan bara kuta runt. Har hoppat med henne i flera år men aldrig tagit det seriöst, även om hon har talang. Hemma klarar hon medelsvår men har bara tävlat i lätt. När hon känner för att hoppa springer hon på i lagom takt, annars viker hon av och visar på alla sätt att hon verkligen inte vill.  

 

 
Tävlingsnamn: Pepsi

Smeknamn: Pepsi  

Ras: Dvärgvädur 

Kön: Hane  

Färg: Svart 

Född: 20 juli 2012 

Vikt: 2,3 kg 

U: Okänd 

E: Okänd 

 

Klassning 

Rak: Ej startad 

Krok: Ej startad 

Längd: Ej startad 

Höjd: Ej startad 

 

Om Pepsi: Pepsi var min lillasysters kanin då hon ville ha en. Han är köpt från samma ställe som Kiara och dem är halvsyskon. Min lillasyster tröttnade och jag kunde inte sälja honom då jag verkligen fastnade. Pepsi är otroligt energisk, gillar inte att kela, rusar runt hela tiden, och hittar alltid godisburkarna här hemma. Han är inte alls lik en dvärgvädur i sinnet enligt mig. Trodde alltid att Pepsi hatade hoppning då han vek av, men testade igen för två dagar sen och fortsatte, och han sprang på så fint att han också kommer få börja tävla lite smått.

 

 
Tävlingsnamn: Rätt så Sagolik

Smeknamn: Saga

Ras: Harkorsning

Kön: Hona

Färg: viltröd övermantlad

Född: 25 maj 2014

Vikt: kommer väga ca 2,5-3kg

U: Starlights Heart in Atlantis

E: Miss Pinkys Durendal

 

Klassning

Rak: För ung

Krok: För ung

Höjd: För ung

Längd: För ung

 

Om Saga: Har bara haft Saga i runt 4 dagar men det känns som jag haft henne i flera månader. Saga är orädd, ska undersöka allt och alla samt äta allt hon ser. Hon säger dock till när det är något hon inte gillar. Saga har precis börjat hoppträna men hon springer på jättebra och försöker hoppa allt framför sig. Saga får debutera 25 september vilket jag längtar till något oerhört! 

// Christel


Sanering 2

31 Augusti 2014, 21:57
Dagens sanering avklarad. Herregud vad lång tid de tar. Ska bli så skönt när nästa helgs sanering är avklarad, då är allt klart. Som jag längtar...

Safir och Rubin fick även överta Harrys gamla bur på 170x70. Dom ser ju bara lagom små ut i den buren.. :P 


Jazz och Safir

Rubin

Safir
// Mathilda

Pyssel och knåpande

31 Augusti 2014, 16:17
Idag var en sån här admistrativ dag, har suttit med hemsidan och tråkat runt och är ändå inte klar. Ungarna har fått egna indexsidor på hemsidan, men de är långt ifrån klara.
 
Disa har flyttat ihop med Locke och Elsa, vilket såklart blev gnabbigt med två starka viljor. Locke sitter mest i ett hörn och låtsas att han inte finns, stackaren. Hittills går det bra även om det rycker pälstussar. Jag avvaktar och så ser vi om de kommer bättre överens med varandra senare idag.
Ska ta och fota dem lite då också eftersom jag möblerat om och så inför Disas inflytt!
 
Fotat Ike och Levai också, och även ungarna. Ike fick posera med sina priser, något han inte verkar ha något emot!
 
Nästa fining!
 
Och den är skitungen, varför är han feltecknad?!
 
Ska nu klura på hur jag vill ha mina namnskyltar till burarna och sedan ordna dem, sen måste jag ut och samla ihop mina kaniner som fått vara ute i hagarna hela dagen! 
Nu ska jag bara försöka hålla hårt i mig själv och tvinga mig att inte gå ut och träna Ike i medelsvår i kväll, blev så himla peppad nu! Kunde inte låta bli igår att gå omkring och le som en idiot hela dagen av glädje för mina duktiga grabbar!
 
-Sonia

Bilder på buren

31 Augusti 2014, 10:25
Nu har jag äntligen fått lite bilder på buren. Så dom tänkte jag bjuda på nu innan jag börjar sanera burar utomhus. :)

Måtten på varje fack är 150x60x60 cm.

Helbild på buren. Saknar lite justering på dörrarna, därmed är inte handtagen påsatta än.

Två av tre dörrar öppna.

Bild på Opals bur.

Bild på Harrys bur.

Matdelen av Opals bur.

Sitthylla och ingång till ifredrummet.

Ifredrum.

"Spånstopp" i form av plexiglas.

// Mathilda

Inflyttning

30 Augusti 2014, 22:56
Nu ikväll blev 3-fackaren klar. Så det blev äntligen inflyttning för kaninerna (och marsvinen). Harry får bo längst upp, och under honom bor Opal. 
Det är för mörkt nu för att få bra bilder, så tänkte ta lite imorgon istället.

Internet har jag inte än, och det dröjer säkert nån vecka tills jag får det igen. Så till dess är det glest från min sida. 



// Mathilda


Storstädning

30 Augusti 2014, 22:03
Idag har jag ägnat hela dagen åt att städa kaninburarna, har flyttat om kaninerna till nya bufack och även särat Sookie ifrån sina två kullbröder Bill och Alcide. Bill flyttar nu i veckan och kommer alltså bara gå ihop med Alcide ett par dagar till.
Kaninerna har då spenderat nästan hela dagen ute i rasthagarna och det var verkligen uppskattat, hinner inte ha dem ute så länge som jag vill under skolveckorna. Jag kommer ofta hem sent och har bara ett par timmar på mig att ta kaninerna då.
 
 
 
 - Amanda

Resultat Forslunda

30 Augusti 2014, 19:16
Idag var en väldigt rolig dag, som vanligt på Forslunda! 
Levai var på topp idag, 94 poäng ställdes han på idag, så himla roligt! Elsa ställdes på inte förvånande 89 poäng, men hon är äldre och i fällning så det är inte så konstigt. 
 
Lite småtjurig, haha!
 
 
Sen till hoppningen:
 
Locke blev struken för han kändes inte särskilt pigg på framhoppningen.
Dexter gick på 7 fel i första lätt raken och kom inte till final. I andra hoppningen minns jag inte riktigt hur det gick och jag orkar inte gå och titta, men han tog sig för första gången till final, men blev ändå 8/10. Han var dock duktig ändå och verkar snart få kläm på det här med tävling.
 
Ike gick superbra idag! I första lätt raken gick han på 3+0 och plockade en pinne och vann klassen, därefter i rak lätten gick han på 1+0. Det var ett rent klantfel från min sida där jag råkade stressa honom, men han skötte mitt misstag snyggt ändå. Han vann även den klassen och plockade sin sista pinne upp till medelsvår i rak!
Han fick även pris för bästa rashoppare i lätten.
-Sonia

Det mesta är klart

29 Augusti 2014, 21:24
Nu är nästan allt fixat inför Kalmarutställningen den tjugonde september. Anmälningssedlarna är inskickade och betalda, ett trebäddsrum på hotell Svanen är bokat och biljetterna till Gotlandsfärjan bokas i helgen.
Det är då jag, pappa och min vän Emelie Engström som åker dit tillsammans.
 
Fem kaniner blev anmälda och ingen av dem har börjat fälla än, *peppar peppar*. Jag hoppas verkligen att de håller sig i bra skick under tiden som återstår. 
 
Lejonhuvad dvärgvädur
A klass
Kaupungs Birk, madagaskar, hane
Ringmurens Chell, blå, hane
Kaupungs Hermione Granger, vitrödögd, hona
Ringmurens Vissla, vitrödögd, hona
 
B klass
Allison Argent, blå, hona
 
För Allison, Hermione och Birk är det utställningsdebut. Riktigt spännande!
 
Bjuder på en bild på sötnosen Allison.
 
 
- Amanda

Gjort i ordning för morgondagen

29 Augusti 2014, 20:40
I morgon är det dags för Forslunda utställningen, min personliga favorit trots att mina kaniner oftast fäller precis under den utställningen. Riktigt kul för i år har jag med mig rekordmånga kaniner; 5 stycken, men bara Elsa och Levai ska ställas. Locke, Ike och Dexter ska hoppas, Ike och Dexter i två lätt rak var och Locke i en lätt rak. Har inga större förhoppningar på Locke (fast han kanske hoppar bättre nu när han blivit av med lite man? Han lyckades få smörjolja i topparna så jag fick klippa manen idag nämligen, snyft!), men han får vara med ändå för erfarenhetens skull. 
 
Klosaxen bestämde sig i kväll för att det var dags att gå i pension, usch vad tvärslö den blivit. Ser ut som om någon klippt i något annat än klor med den, så jag får ta och köpa en ny i morgon. Lyckligtvis så klarade den att klippa de klor som behövde det bäst.
 
Levai har jag förhoppningar på i morgon då han inte riktigt kommit in i fällningen ännu, och är riktigt snygg i övrigt. Höll dock på att skratta ihjäl mig när jag vägde honom för jag läste upp vikten högt för mig själv; 1,1 kg, vad bra... Vad som egentligen stod på vågen var 4,1 kg, haha!
 
Synd att Mimmi inte längre är i fysisk form för keldjursbedömning, för hon är nu mentalt redo för något sådant, känns så härligt vilka framsteg jag gjort med henne bara i vinter.
 
Så fick hon syn på katten och då var hon ingen utställningskanin längre, utan då var hon minsann på (s)kattjakt!
 
Elsa har jag inga förhoppningar alls på, pälsen är superkass i och med fällningen och vikten ska vi inte ens nämna... Men hon är trots allt 2+ och då brukar dvärgvädurar tyvärr inte hålla måtten för utställning längre, särskilt inte japantecknade, eller åtminstone inte de linjer jag jobbar med. Där har jag min stjärna Dexter som trots att han är snart 1,5 år väger 1,9 kg.
 
Nyponen i busken börjar snart vara klara för att plockas och torkas, kommer uppskattas så mycket av både pappa och kaninerna!
 
-Sonia
 

Färger & teckningar: Tysk scheckteckning

29 Augusti 2014, 14:32

Bottenfärg: Vit på vita partier, färgade partier enligt respektive färg
Ögonfärg: Enligt respektive färg
Klofärg: Färglös

 

 Lilla tysk scheck blå. Foto: Matilda Hedberg      

Färger
En tysk schecktecknad kanin ska ha vit grundfärg och en teckningsfärg. De färger som är godkända enligt Nordisk kaninstandard är:

Svart
Blå
Brun
Madagaskar (rödgul)
Isabella (gulbrun) 

Hur ska teckningen vara?
För att kaninen ska vara godkänd för utställning måste kaninen ha en nosfjäril, kindfläckar, ögonringar, färgade öron, ål och tre till sju fristående fläckar på sidorna utav kroppen.

Nosfjärilen ser nästan ut som en fjäril. På vardera sida om nosen har den sina vingar och ”huvudet” pekar upp mot öronen.

Kindfläckarna är två prickar (en på vardera kind) under de färgade ringarna kring ögonen. Ringarna och kindfläckarna får inte vara sammanväxt med ringarna, det ger poängavdrag. Saknas kindfläckar diskvalificeras kaninen.

Ålen ska vara så jämn som möjligt och går från öronroten till svansspetsen utan avbrott, skulle den vara avbruten diskvalificeras kaninen.

Enskilda fläckar på buken, bakbenens insida och svansen insida ses inte som något fel.

 

Stamtavla eller ej?
De kaniner som inte kan ställas på utställning är som sagt de som saknar kindfläck och har avbrutet ålstreck, men även de individer med kindfläck som vuxit samman med ögonringen eller öronfärgen, sidofläckar som vuxit ihop med ålstrecket eller saknas helt, har vita fläckar i teckningen, har en fjäril som vuxit samman på underkäken eller har en bruten ögonring diskvalificeras.

Övriga djur godkänns alltså, men de kan vara mer eller mindre bra.

 

Vad säger genetiken?
Tysk scheckteckning är en besvärlig teckning som kräver både tid och tålamod, men är mycket vacker att se på.

De raser som har tysk scheckteckning är endast godkända som tecknade, vilket innebär i praktiken att man måste para scheck med scheck, vilket man inte bör göra eftersom det kan ge vitscheckar. En vitscheck är ofta sämre tecknad och dör inom några dagar efter förlossningen, men en del lever längre. Vitscheckar löper större risk för att drabbas av megacolon- förlamning i tarmen som är livshotande. En annan teori om varför vitschecken har problem med magen är att de har svårt att ta upp natrium i blindtarmen vilket gör att mer vätska följer med avföringen och orsakar livshotande diarré.

Bäst mot kaninerna är alltså att använda en enfärgad kanin som dykt upp i en scheckkull, för sådana ungar finns nästan alltid. Då kan man vara säker på att inte orsaka lidande för kaninen.

 

 Rättecknad tysk jättescheck (t.v.)bredvid misstänkt vitscheck (t.h.)         
 
-Copyright by Bunnyday.blogg.se

Sålt kaniner

28 Augusti 2014, 19:53
Nu på eftermiddagen lämnade vi av fem kaniner nere vid hamnen, Vilda, Madicken och två kaninungar skulle då transporteras över till fastlandet för att komma till sin nya ägare. Sedan skulle lilla Tindra bli hämtad av sin nya familj som bor här på Gotland.
 
När jag kom hem igen så fick kaninerna komma ut i hagarna och jag började fodra och sedan myste jag bara ute i kaningården med mina älsklingar. Imorgon när jag kommer hem så ska jag städa ur Madickens burfack och låta Sookie flytta in i där.
 
 
 
 - Amanda

Sent idag

26 Augusti 2014, 20:50
Ikväll så var det möte på skolan för eleverna och föräldrarna, det innebar att jag kom hem ganska sent till kaninerna och dessutom spöregnade det. Så jag fodrade bara och kollade såklart av så att alla såg pigga och krya ut.
Imorgon slutar jag dock tidigt, så kaninerna kommer få vara ute ett tag i rasthagarna och så springa av sig. Jag ska även fixa övergångsfoder, stamtavlor och klippa klor på de kaniner som ska flytta till nytt hem på torsdag. Det är då två kaninungar ut Vildas kull, Vilda och Madicken som ska över till fastlandet till en annan uppfödare och lilla Tindra i Tardis kull ska flytta till ett kelhem här på Gotland.
 
 
- Amanda

Filmer på några skruttar

26 Augusti 2014, 20:32
Sådär, ordnat filmerna på småtjejerna och en på Levai, filmat med mobilen eftersom jag tycker kameran är så otymplig, haha.
 
 
 
-Sonia

Arons andra hoppträning

26 Augusti 2014, 18:37
Igår hopptränare Aron för andra gången. Redan uppe på lätthöjd utan några större problem. Känns underbart!

En video hittar ni här:
http://youtu.be/PVYBCSWUbpo

Bild på buren som jag lovade får vänta lite då vårat internet rök med åskan. Så det blir helt enkelt bara ett snabbt inlägg nu. 


// Mathilda

Höst....nej tack.

25 Augusti 2014, 22:02
Nu märks det att sommaren börjar gå mot sitt slut, det börjar bara bli kallare och kallare och det blir även mörkt så sjukt snabt. Vid denna tiden för en månadsedan så skulle solen fortfarnde ståt högt på himmeln. Helt ärligt är jag inte taggad ett dyft. Älskar alla sommartävlingar, och det känns som det blivit väldigt lite av dom i år då vi fick ställa in alla våra tävlingar juli-agusti pga Myxon...surt men det är ett litet pris att betala (mina kaniner är dock vaccinerade). Idag har jag inte gjort så mycket, kaninerna var ute i hagarna och jag städade burar, han dock inte städa alla eftersom att det blev mörkt så gör klart dom sista imorgon. Måste även bygga klart min bur imorgon, kommer ha jätte mycket i skolan resten av veckan och på fredag åker jag upp och hämtar Rejsa i Hässleholm (längtar!!). Sen på måndagen ska hon Vaccineras, myxon är hemsk i skåne, dock så ser alla vildkaninerna hos oss friska och krya ut men tänker inte riskera. 13:e bär det äntligen av på skåne tävling igen, shit vad jag längtar. Visst det är roligt att tävla i andra klubbar och åka runt men inget klår att få tävla i sin egen klubb med alla härliga klubbisar! 
Foto: Tove Jensen

// Cecilia