Taggar Hjärtecup!

31 Juli 2014, 22:17
Halloj!
Idag har jag städat ur alla burar, sprungit den vanliga rundan med kaninerna samt haft dom i hagarna hela dagen, till ösregnet kom. 
 
Jag har även fixat klart de mesta inför morgondagens trip till Värmland. Det sista gör jag klart imorgon, främst är det kaninsakerna så som mat och tidningar som är kvar att packa.
Ska nämligen tävla Hjärtecup lördag och söndag. De kaniner som följer med av mina är Link, Texas och Milton. Få kaniner, men kommer bli riktigt trångt iallafall, blir 13 kaniner som ska med i bilen så.
Jag kommer blogga varje kväll om internet funkar, vilket de antagligen kommer göra, däremot blir de nog inte så mycket bilder då jag antagligen väntar med att ladda över dom till vi är hemma på måndag eftermiddag.
 
Utöver detta har jag de senaste dagarna även planerat riktigt med den kommande aveln, och kanske att det blir en kull till i år iallafall. Men inget är helt bestämt än i vilket fall, så jag avslöjar inget än. 
Och när jag endå är inne på kullpratet så kan jag meddela er om att Hanny tyvärr gick tom och kommer inte paras om igen, vilket är riktigt synd, men det är så det får bli.
 
 
// Mathilda

Imorgon ska buren fixas

31 Juli 2014, 14:48
Hej!
Igår eftermiddag hade jag en familj på besök i kaningården, de skulle titta på kaninungarna eftersom de har tingat två honor i Vildas kull. Familjen var väldigt trevlig och seriösa med köpet, så det känns toppen! Nu är det inte heller många veckor kvar innan de är leveransklara, tiden går verkligen otroligt fort.
 
Imorgon kommer i alla fall pappa äntligen hit och fixar benen på tvåfackaren, de är ganska ostadiga och han ska kapa dem och göra buren stadigare. Problemet är bara att jag måste komma på vart jag ska ha Selma, Regn, Tardis och kaninungarna så längre. Men det löser sig.
 
 
- Amanda

Julia och kaninerna

30 Juli 2014, 11:30
 
Julia heter jag och är en tjej på 14 år bosatt i Örebro. Växt upp på Svergies (tidigare) största bondgård med hästar, kor, grisar, får och ja allt det där Och fick inte min första kanin förrän vid 8 år. Idag bor jag hos min mamma tillsammans med mina syskon, låtsaspappa, hundar och såklart kaninerna.
Mina föräldrar är skilda vilket gör att jag åker till pappa varannan helg, där bor vi på landet med en riktigt stor tomt bredvid skog och ängar. Där bodde jag och kaninerna innan men så är inte nuläget. Har dock haft lite små planer på att flytta dit, för kaninernas skull. 
 
Jag är medlem i ölkh och det är jag som driver Rocksons harar och hoppkaniner. Vi har även uppfödning av engelsk staffordshire bullterrier som även där heter Rocksons.
Förrutom hoppningen så ställer vi ut hundarna och jag håller även på med hästar. 
 
 
Shadrin's Sista Vittnet
e.Engens Great CHAMPIONShadrin, blå ottebrokad u.ARROWSMesmerized Longing, madagaskar

Född: 24 augusti 2014
Kön: Hona
Färg: Madagaskar otter
Ras: Vädurskorsning
Vikt: ca 2.5 kg
Uppfödare: JULIA Björlin, Shadrins hoppkaniner

Rakbana: Lätt 2 pinnar
Krokbana: Msv
Höjdhopp: Ej elit (50cm)
Längdhopp: -

Meriter:
2:a Tarzancupen

Cia är en otroligt vacker OCH orädd kanin! Hon är en riktigt trevlig och snäll lite tös som vill vara med hela tiden, riktigt nyfiken och social. Kan ha bråttom till buren/hagen men annars finns inga brister.

Cia är sparsamt tävlad (därav sin klassning), hon har en enorm kapacitet OCH är som en dans på röda rosor att föra. På banan vet hon vad som gäller, hon hoppar allt, ingen brunst, springer på riktigt bra och snabbt och även där finner jag inga brister!

 
Pippiadolfs Dignfied Beauty                         Född: 2013, återkommer med datum.
Kön: Hane
Färg: Vit rödögd
Ras: Belgisk hare
Vikt: ca 3,0 kg 
Uppfödare: Andreas Oaklund, Pippiadolfs 

Rakbana: Lätt
Krokbana: Lätt
Höjdhopp: Ej startad 
Längdhopp: Ej startad

Sam har inga hoppmeriter.
 
Än sålänge är Sam rätt ny här på gården, han är otroligt snäll och älskar att sitta och mysa I timmar. Glädjeskutten hans tar aldrig slut och som dom flesta harar en riktig humor med en massa bus. 
 
Sam har än så länge bara hunnit debutera mini x2 där han gjorde 4 fantastiskt fina lopp då jag bara hunnit träna en gång innan, 2+0 i kroken och 1+0 i raken vad jag minns. 

Eneboängens Muffin                                e.Polarn, viltgul mant. u.Sanna, svart

Född: 27 januari 2011                                     Kön: Hane                                                       Färg: Japan brokad.                                        Ras: Dvärgvädur                                             Vikt: ca 1,9kg                                          Uppfödare: Linnea, Eneboängens Dvärgvädurar

Rakbana: Lätt
Krokbana: Lätt
Höjdhopp: Ej startad
Längdhopp: Ej startad

Muffin har inga hoppmeriter

Muffin är min lilla nallebjörn, han vet hur man lever livet till fullt och bjuder på sig själv med sin charm, sina bus och klockrena sovställningar. Om han fick välja skulle vi mysa dag ut och dag in, han springer lös, kommer när man ropar, följer med till parken. Han är som en hund och lite sur blir jag då jag inte kan beskriva fullt ut hur otroligt snäll och mysig den här kaninen är! Dagen då han inte längre finns kommer jag förmodligen inte att ha någon kanin kvar, men än så länge har vi nog många år tillsammáns kvar.

När jag fick Muffin visste jag inte myckt om hoppningen, jag tränade ofta, säkerligen 5-7 gånger i veckan, upp till svår nivå vilket såklarrtresulterade att han tröttnade. Ångrar det självklart då jag vet att han hade gjort så otroligt bra ifrån sig på tävling, han har följt med och hoppat lite mini det är kul tycker han, nu har han vilat ett riktigt bra tag och har tänkt att sätta igång honom snart.

 
Rocksons Virgil Minelli 
e.Eneboängens Muffin, Japan brokad u.Shadrin's Sista Vittnet, Madagaskar otter 
 
Född: 2 februari 2014 
Kön: Hane
Färg: g/s Japan Otter 
Ras: Vädurskorsning
Vikt: ca 1,5kg 
Uppfödare: Jag, Rocksons harar och hoppkaniner 

Rakbana: Ej startad
Krokbana: Ej startad
Höjdhopp: Ej startad
Längdhopp: Ej startad

Milton har inga hoppmeriter

Milton är en egen uppfödning, han har ärvt mycket av sin pappa Muffin och det var det som var tanken. Han är snäll och gillar att sitta och mysa men mest av allt gillar han att springa lös. I nuläget tar min syster hand om honom och hans kullsyster. 
 
Milton har inte hunnit bli tävlad än då min syster inte har det intresset, tanken är att han ska få följa med mig någon gång. Dock har han tränat hemma och han har talang. 
 
 Rocksons Grace Van Pelt 
e.Eneboängens Muffin, Japan brokad u.Shadrin's Sista Vittnet, Madagaskar otter 
 
Född: 2 februari 2014 
Kön: Hona
Färg: g/s Japan vilt
Ras: Vädurskorsning
Vikt: ca 1,5kg 
Uppfödare: Jag, Rocksons harar och hoppkaniner 

Rakbana: Ej startad
Krokbana: Ej startad
Höjdhopp: Ej startad
Längdhopp: Ej startad
 
Svea är också egenuppfödd, kullbror till Milton. Hon har ärvt lite mer från mamma Ciad sida, hon är snäll men med lite mer spring i benen, även hon gillar att springa lös. 
 
Hon har har heller inte blivit tävlad, men dock har även hon hoppat hemma och hon har talang hon också, dock är tanken att hon ska säljas. 

Lära kaninen hoppa: Del 1 - Lära känna kaninen

30 Juli 2014, 10:27
 
Hur man lär kaninen hoppa är en fråga som många ställer sig när dom för första gången stöter på kaninhoppning. Är det svårt? Varför hoppar inte min kanin?
Frågorna är många och svaret är inte ett.
 
När vi bakom bunnyday själva började med sporten önskar vi att det fanns denna typ av artikelserie att ta del av, därför har vi tillsammans bestämt oss för att hjälpa så många nybörjare som möjligt genom att lägga samman våra kunskaper inom ämnet. 
 
 
Ni ska nu få följa kaninen Milton från hans tid som kaninunge till en tävlingskanin ute på banorna. Men för att få en djupare blick om Milton som kanin så följer en snabb presentation:
 
Silverados il Migliore "Milton" kom hem till mig vid 9 veckors ålder. Han är efter två obesläktade och sparsamt tävlande hoppkaniner som inte är klassade så högt som dom förtjänar att vara. Miltons föräldrar har alltså inga meriter och Milton själv har alltså ingen som helst hoppstam. Milton är ensam överlevande i sin kull då hans enda syskon var dödfödd. Detta gjorde att han fick en fostermamma och fostersyskon redan det första dygnet. Som individ är han en otroligt nyfiken kille med hjärtat på rätt ställe. Han är en liten kille som alltid ska vara med överallt, att ha all uppmärksamhet och gos är nämligen det bästa han vet. I denna artikelserie kommer du få följa Miltons träning från grunden till tävlande kanin ute på banorna som presterande hoppkanin.
 
 
 
En kanin får tidigast göra sin tävlingsdebut vid 4 månaders ålder, men någon maxgräns för kaninens ålder finns inte. Så det är inget måste att kaninen ska börja tävla vid 4 månaders ålder. Det spelar alltså ingen roll om kaninen är ung eller gammal, den har fortfarande samma förutsättningar att bli en duktig hoppare. Debutera hellre kaninen senare om du känner att den inte är redo vid 4 månader, att vänta i detta läget kommer endas förbättra kaninens förutsättningar ute på banan.
 
Innan debuten bör kanin ha tränat på lite hinder hemma. Men att börja hoppträna vid 8 veckors ålder är på tok för tidigt eftersom kaninen fortfarande växer både fysiskt och mentalt oerhört mycket. Kaninen påfrestas under hoppning och risken för skelettskador är stor vid hoppträning med en så ung kanin. Därför väntar man till minst 3 månader innan man påbörjar hoppträningen, gärna 3,5 månader. Personligen känner man sin kanin allra bäst, men känner man att den inte är redo vid 3 månader, vänta hellre!
 
Lär känna din kanin
För att man senare ska bli ett starkt team på tävlingsbanorna är det viktigt att man lär känna sin kanin både in- och utantill. Detta tar olika lång tid beroende på person och kanin, och det man gör är helt enkeöt att spendera tid tillsammans. Din kanin ska känna att den kan lita på dig, och att den tycker om att du är i dess närvaro. Lägger ni stor vikt på just denna biten kommer det ge fina resultat under kommande träning. Men glöm inte bort att detta är något du alltid måste göra för att hålla eran relation på topp, umgås. Om ni hittar på en massa roligt tillsammans kommer hoppningen bli som ännu ett av mattes/husses roliga påhitt för kaninen.
 
 
Kom ihåg!
När du lär din kanin att hoppa är alltid regel nummer 1 tålamod. Med massvis av tålamod och envishet kan de allra flesta kaninerna lära sig att hoppa. Det svåra är nämligen inte att lära kaninen att hoppa högt eller långt, utan att få den att förstå själva grejen med hoppning. När den förstått det kan ni tillsammans nå långt väldigt långt. Men man måste alltid komma ihåg att kaninen är liksom vi en levande varelse med egna tankar och åsikter. Därför kan du inte tvinga en kanin till att hoppa, hur hade du känt dig om du exempelvis blev tvingad att gå i boxning fastän dig var livrädd att gå in i ringen? Liksom vi gillar alla kaniner olika saker och det är något man måste respektera. När du har lärt dig att respektera din kanin kommer den respektera dig.
 
 
 "Att stressa sig igenom ett steg kommer skapa problem under senare steg. Så ta det i kaninens takt och var hellre långsam och nogrann med träningen än snabb och slarvig under de olika momenten. På så sätt kommer du och din kanin bli ett oslagbart team på banorna i framtiden."
 
 
- Copyright by Bunnyday.blogg.se

Kaninungebilder

29 Juli 2014, 23:13
Nu är den sista kaninungen i kull femton tingad, jag kommer själv behålla en hane och en hona. De andra fem kommer alltså säljas och alla köparna verkar seriösa och kaninungarna lär hamna i bra hem. Så det är väldigt skönt!
Här är några individuella bilder på alla kaninungarna i den kullen, fotograferades igår:
 
Eric Northman, hane.
 
Jessica Hamby, hona.
 
Alcide Herveaux, hane. Stannar!
 
Sookie Stackhouse, hona. Stannar!
 
Bill Compton, hane.
 
Arlene Fowler, hona.
 
Tara Thornton, hona.
- Amanda

Bebistexas

29 Juli 2014, 01:55
Hej!
Idag har jag städat ur alla kaninernas burar (+ 3 av syrrans), motionerat extra långt med alla kaniner samt suttit i flera timmar med hemsidan. Men det går framåt, den börjar bli hyfsad nu. Sen har jag även satt ihop ett hus som vi fick av en bekant, detta hus fick Harry äran att inviga.
 
 
 
Jag har även pratat en del med Texas uppfödare idag, hon hittade till slut bland annat bilder på honom som liten. Så sjukt kul att få se, men han är allt sig lik iallafall.
 
Foto: Camilla Öhrström
 
 
Imorgon blir det inte jättemycket tid över till kaninerna då jag måste iväg och fixa husvagnen inför helgens Hjärtecup i Värmland. Om den går igenom besiktningen på onsdag så åker vi upp o tävlar, så håller tummarna stenhårt. Klasserna är sjukt bra dessutom!
 
 
// Mathilda

Hemma & Burstädning.

28 Juli 2014, 22:56
Kom hem från en otroligt rolig och mysig vecka hos Mathilda igår. Skönt att vara hemma med alla niner igen, när jag väl kom hem så gjorde jag inte så mycket. Jag satte ut alla kaninerna i hagarna ett par timmar, fodrade och sen gick och la mig. Inte så avancerat. Idag har jag facktiskt fått mycket gjort. Åkte och handlade på morgonen, tanken var att jag skulle köpa kompostgaller men såklart så var alla galler på ö&b slut...men jag köpte iaf ny grönsopa, diskborste, vattenkanna och morötter till kaninerna. Så så fort jag kom hem började jag städa, tömde först alla inneburar (2st hehe), spolade av dom och skrubba, sen sprutade jag på en blandning mellan grönsopa och vatten och lät det sitta en stund. Skjölde av efter 10 min och då såg det ut som nytt, passade även på att diska mat och -vattenskålarna under tiden. Behövdes verkligen. Idag så "råkade" jag även tinga en bebis.
Detta är så Snöflingans Räserstella, hon är en viltblå hona eller E: Snöflingans Bullerskaft och U: Jollra, hon är ändast besläktad med tess väldigtväldigt långt bak och är 25% hare. Hon kommer hem någon gång i augusti, längtar som in i :D
// Cecilia

Hemmakväll!

28 Juli 2014, 20:17
Mycket frånvaro från bloggen på sistone för min del, men som sagt- vi har skaffat stuga och kommer vara där ute mycket nu sommartid. Ikväll övertalade jag mamma att åka hem och stanna några timmar så jag hann med att blogga också förutom att sköta om djuren.
 
Kaninungarna har blivit stora, hela 8 veckor och 2 dagar! Idag fick de egna burar (brukar egentligen flytta mamma kanin från ungarna), killarna i en och tjejerna i en annan. Blev nog ganska skönt för dem att få lite mer utrymme!
Tjejerna: Hange, Sasha och Annie
 
 Reiner smygkikar förskräckt över kanten på buren "oj vad högt det blev"
 
Jean tog det säkra före det osäkra och tittade in i hörnet istället för över kanten.
 
"Iken" ute i sin markbur
 
Man kan ha bra roligt med olika perspektiv, synd att jag bara fick Mimmis "sämre" sida (som om hon har någon!). 
 
Tänkte även fota "stallkaninerna" Elsa och Locke men utrymmet på kameran tog slut och det tomma minneskortet har jag förlagt, typiskt mig!
 
Ha en fortsatt bra sommar så får vi se när jag får komma hem på en längre permission nästa gång!
-Sonia

Städat burarna i värmen

27 Juli 2014, 23:36
Idag har jag ägnat hela dagen åt att städa kaninburarna i den outhärdliga värmen, kaninerna fick såklart vara ute i hagarna så länge och där är det skön och sval skugga. De fick vara ute i flera timmar var och det var verkligen uppskattat, blir ganska varmt i burarna och i kaninhagarna är det mycket svalare.
 
Igår kväll fick Chell flytta hem igen, han har varit utlånad till våra grannar som bor här på sommaren och tanken var att de skulle låna honom fram till Augusti, men deras hund blev ganska stressad av att ha en kanin där. Fast Chell bryr sig inte alls om hundar. Sedan så hade de hittat pälstussar ifrån Chell utanför buren på morgonen och det har uppenbarligen varit något annat djur där och bråkat. Så för att inte riskera att någonting ska hända honom så fick han komma hem igen.
 
 
 
- Amanda

Kloklippning

25 Juli 2014, 22:25
Idag tog jag itu med kloklippning av alla kaninerna, inklusive kaninungarna. Ingen lätt match precis att klippa klorna för första gången på små kaninungar och inte heller vuxna kaniner som tycker att det är tråkigt att vara stilla och få klorna klippta.
 
Jag kan även passa på och berätta att jag nu bestämt mig för vilka kaninungar jag kommer behålla, det blir en hane och en hona ur Vildas kull på sju kaninungar. De har båda riktigt mjuka och runda kroppar och bra öronställning, det ska bli spännande att se hur de fortsätter utvecklas.
 
En liten bildbomb ifrån de senaste dagarna:
 
En otroligt söt liten grabb!
Kaupungs Braiden, hane.
Kull 15, tema: True Blood
Selma.
Mysigt att bli kliad bakom örat.
De tre hanarna ur True Bloodkullen.
Kaupungs Jessica Hamby, tingad.
 
Chell verkar trivas i sitt sommarhem.
Snyggingen!
Kaupungs Alcide Herveaux, hane, zobel blå, stannar.
Kaupungs Sookie Stackhouse, hona, zobel blå, stannar.
Kaupungs Bill Compton, hane, zobel blå, tillsalu.
Kaupungs Tindra (till vänster) och Kaupungs Braiden (till höger), tillsalu.
Sötnosen Hermione Granger.
Kaupungs Hermione Granger.
Ringmurens Selma
- Amanda

Hoppträning 22 juli

24 Juli 2014, 00:37
Hej!
Nu är Cecilia här hemma så det har blivit lite glest med inlägg från oss båda nu denna veckan och kommer antagligen bli resten av veckan också. 
 
Vi har varit ute och promenerat längre stäckor med kaninerna samt
hopptränat lite krok, höjd och längd. Under träningen passade vi på att fota en del, så det bjuds ni på idag. 
 
 
 
'
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
'
 
 
 
// Mathilda

Onsdag

23 Juli 2014, 21:07
Nu var det några dagar sedan jag skrev ett blogginlägg, men jag har inte haft något att skriva om eftersom jag inte har gjort något speciellt med kaninerna. Det jag har gjort var mina vardagliga sysslor, fodra och låta dem vara ute i hagarna.
 
Imorgon ska jag iallafall ta och klippa klorna på alla kaninerna, även kaninungarna. Får hoppas att jag får hjälp att hålla i vissa utav kaninerna, jag har nämligen några som tycker att det är väldigt obehagligt att få klorna klippta.
Jag funderar även på att hoppträna lite med Neo, det var ganska länge sedan nu.
 
 
- Amanda

Hemma!!

19 Juli 2014, 21:44
Äntligen är jag hemma hos mina pälsklingar igen, varit borta i nästan en vecka och gud vad jag saknat dom! Så fort jag kom ur bilen så sprang jag till stallet och bara njöt av att vara nära dom igen. Satte direkt ut dom i hagarna och råstädade burarna. Har till och med saknat att städa burar, så.. som sagt så har jag saknat allt kanin XD Dock...så åker jag igen på måndag. Fast då tar jag med 3 kaniner iaf, bättre än inget. Imorgon så åker iaf inez till sitt nya hem, kommer bli jätte bra! Men det är jobbigt...inez är trots allt den kaninen som fick mig att komma i kontakt med kaninhoppning. Utan henne skulle jag nog inte varit där jag är idag, jag hade nog inte haft raavi eftersom jag köpte han på en tävling som jag inte skulle varit på om det inte varit för inez...så ja. Hon är en viktig del av mitt liv. Men det är en fin familj som är precis vad inez söker, hon kommer få stor yta att leva på och en kompis (kastrerad hane). Men som sagt, fortfarande jobbigt.
Har inte mycket mer att skriva om idag, vi hörs!
- Cecilia
 

Gothemsdagen

19 Juli 2014, 14:33
Nu är jag och kaninerna hemma efter att ha varit iväg på Gothemsdagen.
Det var många människor som tyckte att det var intressant att kolla på dem och barnen tyckte såklart att det var kul att klappa kaninerna. De flesta personerna som var där och tittade höll sig lugna och hade låg ljudnivå bland kaninerna och det uppskattar jag verkligen.
 
Några bilder som jag passade på att knäppa:
 
Allting på plats
 
 
Selma
 
Regn
 
Vissla
 
Allison Argent
 
 
 
Vilda
 
Jag diggar Regns stil
 
Rocky
- Amanda

Ibland är man händig..

18 Juli 2014, 23:18
Hej!
Idag har värmen verkligen kommit tillbaka. Självklart fick kaninerna tillbringa flera timmar i hagarna, till och med Opal och bebisarna fick komma ut i hagen o käka lite gräs.
 
Jag passade på att tömma alla burar helt, samt lägga in halm och ställa in en bolåda hos Hanny, hon har nämligen en vecka kvar till dag 28 av dräktigheten, så himla spännande!
Tvättade och flyttade och även höhäckarna åt andra hållet så att kaninerna inte gräver ut lika mycket hö som dom gjort innan, och det verkar funka ganska bra faktiskt.
 
Har även byggt klart de två sista dörrarna till 4-fackaren, byggt en sitthylla samt tätat buren. Och för att täta buren blev jag tvungen att klättra upp på taket, tja vad gör man inte för att hålla kaninernas bostäder torra under de regniga dagarna. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
// Mathilda