Näst sista dagen av denna höst

29 November 2014, 16:54
Höst... 2 dagar kvar till vinter...
Behöver jag tala om hur mycket jag avskyr dessa sena skoldagar, regn, blåst, mörker? 
 
Idag har kaninerna fått komma ut i sele en stund var. Det har inte hänt så mycket mer faktiskt, imorgon tänkte jag städa burar och fixa lite andra saker. Det ser dessutom ut som att det varken blir någon utställning den 14 december eller någon hoppning den 13:e.. Extra trist med hoppningen, årets bästa tävling.
 
 
 
 
// Mathilda

Uppfödarintervju: Stald Lykkes

25 November 2014, 19:54

Här interjuvar vi en dansk hopp-uppfödare.

Svensk översättning står i kursiv text, dock stämmer inte denna exakt, men den är ungefärlig. 

 

 ---------------------------------------

Uppfödningens namn: Stald Lykke

Uppfödarens namn: Charlotte Pedersen

Reggad inom: DK, DKH

Land: Danmark

Hemsida: Staldlykke.dk

Facebook-sida: Stald Lykke

Antal aktiva tävlingskaniner: 16

 

 

Vad fick dig att börja med kaniner?

Jeg har altid haft kælekaniner, men syntes ikke det var så spændende, så fandt kaninhop på internettet og prøvede det.

Jag har alltid haft kelkaniner, men tyckte inte att det var så spännande. Så hittade jag kaninhoppning på internettet och så provade jag det.

 

När tog du din första kull, vad var det för kull?

I år 2008, et udstillingskuld i havanna og havanna kappetegnet.

År 2008, det var en utställnings kull i havanna och havanna mantlat.

 

Varför började du med hoppuppfödning?

Jeg synes det er sjovere, at optræne egne babyer – man kender dem på en helt anden måde og har større kendskab til familien.

Jag tycker det är roligare att träna egna bebisar, man känner dom på ett helt annat sätt och man har bättre gemenskap.

 

 

Vad är dina mål med uppfödningen?

Jeg vil gerne avle kaniner med fart og overskud. Derudover lægger jeg vægt på, at de er sociale og så forsøger jeg at lave nogle, der er gode allround.

 Jag ville gärna avla på kaniner med fart och energi. Där ut över lägger jag vikt på att dom blir sociala också försöker jag göra något som är lite mer allround.

 

Hur ser din kaningård ut?

Jeg er lige flyttet til Aalborg, på grund af studier – så lige fortiden står mine kaniner nede i en garage i baggården.

Jag har precis flyttat till Ålborg på grund av studier.Så för stunden står mina kaniner nere i garaget på bakgården.

 

 

Vad får dina kaniner för foder?

De får normale kaninpiller og nogle får blandet lidt Rabbit Royale i. Derudover får de hø og gulerødder. Jeg forsøger at fodre så 75% af deres foder er hø, 15% er piller og 10% er grønt.

Dom får normala pellets och några få blandat med Rabbit Royal. Där utöver får dom hö och morötter. Jag försöker att fodra så att 75% är hö, 15%  pellets och 10% grönt.

 

Hur aktiverar och tränar du dina kaniner?

De kommer i løbegårde og så går jeg tur med dem i sele.

De kommer ut i hagen och så går jag runder med dom i sele.

 

Ditt bästa tävlingsminne? 

Der har jeg mange, men hvis jeg skal vælge, tror jeg det skal være DM 2013

Det har jag många av, men visst ska jag välja tror jag att det är DM (Danska mästerskapen) 2013.

 

 

Din framgångsrikaste kull?

 Modekuldet efter Magics Gt Ch Be my Josephine og Milleniums S Ch Spicy Wheel Barrel. 6 unger – 1 champion og 3 Great champions. De to sidste, har ikke startet særlig mange stævner.

Modekullen efter Magics GT CV Be my Josephone och Milleniums CH Spicy Wheel Barrel. 6 ungar föddes, 1 är nu champion och 3 st är Great Champions. Dom två sista har inte särskilt många gånger.

 

Vad anser du som viktigt inom avel?

Glæde ved hop, at de er sociale og sunde.

Gillar att hoppa, att dom är sociala och sunda.

 

Hur planerar du dina kullar?

Jeg laver kuld, som jeg selv ønsker unger fra. Så jeg laver kuld efter min smag af hopkaniner. Endvidere prøver jeg at planlægge mine kuld, så hunnerne kan være med til større stævner (fx mesterskaber)

Jag planerar kullar som jag själv skulle vilja ha ungar ur. Så jag planerar kull efter min smak av hoppkaniner. Vidare så försöker jag planera mina kullar så att honorna kan vara med på större sammanhang t.ex mästerskap.

 

 

Vad tänker du på när dom köper in hoppkaniner?

Jeg skal kunne lide familien og det sted den er opdrættet. Og så køber jeg kun kaniner, jeg tror på bliver rigtig dygtige. Men jeg avler selv langt de fleste af mine kaniner.

Jag skall kunna lita på den med familjen och gilla stället där den är. Sen så köper jag bara kaniner jag tror kan bli riktigt duktiga. Men jag avlar själv fram dom flesta av mina kaniner.

 

Vad tänker du på när du sparar ungar ur dina egna kullar?

Jeg tænker ikke så meget over noget bestemt. Jeg vælger bare den, der siger mig mest – når kemien er der, skal resultaterne nok også komme.

Jag tänker inte på något speciellt. Jag väljer bara den som jag gillar mest, när kemin stämmer så kommer resultaten säkert också.

 

Hur ska den perfekta kaninen för dig se ut/vara?

Jeg har ikke noget krav til udseende. Men jeg kan godt lide kaniner der har fart, har overblik over banen og hopper med stort overskud.

Jag har inga krav på utsende. Men jag gillar kaniner som har fart, har överblick över banan och hoppar med stor marginal.

 


Hoppträning

22 November 2014, 21:07
Idag var jag iväg och tränade. Hade med mig Link, Milton, Wega, Safir och Rubin. Alla var jätteduktiga, och Link hoppade dessutom med en 9-åring, trodde inte han skulle sköta sig så bra faktiskt. Men där ser man, överbevisad mamma. :)
 
Har inte så mycket att skriva, tänkte visa hur jag fixat ett litet fort åt innekaninerna, men de gör jag imorgon.
 
Milton, rak msv
Safir, rak lätt
Rubin, rak lätt
 
 
 

Klart i kaningården

16 November 2014, 19:46
Nu äntligen är jag klar med kaningården, så nu kan jag lova när den efterfrågade video-presentationen av kaninerna och kaningården kommer! Jag är upptagen varje helg fram till luciahelgen så då ska jag passa på att ordna den i dagsljus, är så tråkigt att filma i bäckmörker, haha.
 
Nya buren blev på 150x60x60, ska målas röd med vita knutar till våren.
 
Ena halvan av kaningården
 
Andra halvan. Kaningården är lite julmysig hela vintern med julgransbelsyning, hihi. Skulle bara ha behövt lite mer lysen, så jag verkligen ser vad jag gör.
 
//Sonia

Skånes KH: 15 november 2014

15 November 2014, 23:03

Var o tävlade hos skåningarna idag. Får skylla mig själv lite när jag inte hunnit träna Link, Milton, Rubin och Safir som debuterade högre klasser. Men är iallafall stolt över alla ninerna trots att ingen tog någon pinne. Dom presterade bra och kämpade på i kylan.

Link gick på 4 fel i första eliten (Bed A) och 3 fel i andra eliten (Bed A). Hanny var redigt negativ och kom inte i mål, Milton fick span på mammas vackra skor på framhoppningen, men fick han att testa några hinder ute på banan iaf, tonåren börjar sakta krypa in. Råkade sabba Wegas sele (hehe..), men hon gick finfint i Cecilias på 1+1. I Lätten gick Rubin på 4 och Safir på 3.

Rubin: Rak lätt

Det blev några filmer, just nu är bara filmen på Rubin uppe, uppdaterar inlägget när resten kommit. 

 

Lotus Secret Love (Link)
 
"Melodys" Cabochon Rubin (Rubin)
 
// Mathilda

Västkustens KH: 9 november 2014

14 November 2014, 23:38
I söndags var jag och tävlade i hemmaklubben. Lite sent att skriva nu, men haft en fruktansvärt slitsam vecka, så de får bli såhär denna gången. 
 
Link tog sista pinnen till rak elit genom att gå på 2+2 men en kalasfart. Så imorgon debbar han rak elit. Milton nollade och tog sista pinnen till rak msv, även han debbar imorgon. Hanny blev störd och rev ett hinder samt behövde korras fyra gånger, så blev ingen final för henne. Sedan tog även Aron en pinne i rak lätt på 0+0, så bara en kvar till medelsvår nu! 
Till sist kommer vi till minin, Rubin vann på 0+0 och Safir kom fyra på 0+1. Imorgon kände jag att dom ska få köra på lätt, så de ska bli spännande. Sedan så hoppade även Wega mini, och jag hade inga som helst förväntningar då hon bara sett ett hinder en gång innan och då inte alls var intresserad. Men hon slutade faktiskt på 1+0, så nöjd är jag verkligen trots att det gick segt framåt.
 
Igår och idag har jag suttit i timmar och tillverkat koppel till morgondagens tävling, det tar allt sin lilla tid. Har tyvärr inte heller hunnit träna varken Link, Milton, Rubin eller Safir. Vilket inte e så bra med tanke på debuterna, men det får gå som det går. :)
 
Milton: rak lätt
Wega: rak mini
Rubin: rak mini
Safir: rak mini
 
 
// Mathilda

Planeringar och funderingar..

14 November 2014, 23:38
Jaha, Siri/Adde kullen blir inte av längre. Detta är för att jag och julia inte kommer kunna lösa en träff för att para dom. Så kan det bli..synd. Nu är jag iaf på jakt efter en ny hane till min lilla pärla. Har någar hanar jag kollat på, men ska vänta lite innan jag börjar prata ihop mig med någon. Trots allt ska hon inte paras fören nästa vår/sommar så har gott om tid på mig. Sen så har jag börjat planera sommarens borta tävlingar, kommer förhoppningsvis att få åka runt mycket och långt bort. Se nya platser och skapa nya kontakter! Jag har även börjat planera lite andra roligheter under 2015, men dom får ni inte veta nu. 

Just det, ska snart börja skriva på en artikelserie som kommer spridas ut under december. Med tävlingar och information. Några önskemål? 
// Cecilia
 
 

Ny bloggare här

13 November 2014, 16:41

Hej Hej!

Här har vi bunnydays nya bloggare. Mitt namn är Moa Skoglund och jag bor i Dalarna. Jag är född 00 och lever just nu med cirkus 10 kaniner. Jag föder upp hoppkaniner under namnet Lundens och tävlar aktivt i klubben Dala Kaninhoppare. Jag bor i ett stort rött hus mitt ute i byn som kartboken missat, Björbo. Min familj består av mig, min lillebror, mamma & pappa, sen alla djuren. Jag äger kaniner, katter, hundar och möss.

Utöver kaninerna som är min livsstil håller jag även på med fotboll och rider min foderhäst. Skola och vänner finns såklart också med på ett hörn.

Det ska bli riktigt roligt att få börja blogga för bunnyday. Jag hoppas jag kan komma med lite roliga idéer och få skriva av mig lite om vad dalingarna håller på med. :)


Här kommer en kort presentation av mina 10 kaniner:
 
Uppfödarnamn: Sparfs Liss-Kulla
Tävlingsnamn: Sparfs Liss-Kulla
Smeknamn: Amber
 
Ras: Hoppkorsning
Kön: Hona
Färg: Viltgul
Född: 120523
E: Snöflingans FlumeRide
U: Jasmines Karisma
 
Klassing (skhrf)
Rak: Elit, 2 Cert
Krok: Elit, 2 Cert
Höjd: Elit, 1 Cert
Längd: Elit
 
Uppfödarnamn: Sparfs Mas-Mästare
Tävlingsnamn: Sparfs Mas-Mästare
Smeknamn: Sixten
 
Ras: Hoppkorsning
Kön: Hane (kastrerad)
Färg: Svart/Gul Japantecknad
Född: 120523
E: Snöflingans FlumeRide
U: Jasmines Karisma
 
Klassing (skhrf)
Rak: Elit
Krok: Elit
Höjd: Elit
Längd: Elit
 
Uppfödarnamn: Snöflingans FlumeRide
Tävlingsnamn: Snöflingans FlumeRide
Smeknamn: Knas
 
Ras: Hoppkorsning
Kön: Hane
Färg: Svart/Gul Japantecknad
Född: 090426
E: Regnbågens Gt Ch Power Of Love
U: Trombens Ina Scott
 
Klassing (skhrf)
Rak: Elit, 1 Cert
Krok: Elit
Höjd: Elit
Längd: Elit
 
Uppfödarnamn: Längtans De Vet Inte Du
Tävlingsnamn: De Vet Inte Du
Smeknamn: Gizmo
 
Ras: Hoppkorsning
Kön: Hane
Färg: Viltgrå Brokad
Född: 120806
E: Trombens Gt Ch Forever Wild
U: Grenens Devil My Cry
 
Klassing (skhrf)
Rak: Elit
Krok: Svår, 4 Pinnar
Höjd: Ej Elit, 2 Pinnar
Längd: Ej Elit
 
Uppfödarnamn: Winds Of Vitality
Tävlingsnamn: Winds Of Vitality
Smeknamn: Alfons
 
Ras: Hoppkorsning
Kön: Hona
Färg: Viltgul
Född: 120708
E: Edward Cullen
U: Sunny
 
Klassing (skhrf)
Rak: Elit
Krok: Svår, 4 Pinnar
Höjd: Ej Elit, 2 Pinnar
Längd: Ej Elit
 
Uppfödarnamn: Lundens A Grey Day In May
Tävlingsnamn: A Grey Day In May
Smeknamn: Jusse
 
Ras: Hoppkorsning
Kön: Hane
Färg: Viltblå
Född: 130506
E: De Vet Inte Du
U: Winds Of Vitality
 
Klassing (skhrf)
Rak: Svår
Krok: Svår
Höjd: Ej Elit, 1 Pinne
Längd: Ej Elit
 
Uppfödarnamn: Midgårdsolens Nova
Tävlingsnamn: Midgårdsolens Nova
Smeknamn: Nova
 
Ras: Hoppkorsning
Kön: Hona
Färg: Brun Zobel Siames Brokad
Född: 140206
E: Trombens Nico
U: Vingens Stjärnöga
 
Klassing (skhrf)
Rak: Lätt, 1 Pinne
Krok: Lätt, 1 Pinne
Höjd: För Ung
Längd: För Ung
 
Uppfödarnamn: Liljebackens Vrede
Tävlingsnamn: Liljebackens Vrede
Smeknamn: Viggo
 
Ras: Hoppkorsning
Kön: Hane
Färg: Vit/Blå Zobel Japantecknad Vitörad
Född: 130527
E: Backens Justin
U: Regnbågens Rosentärna
 
Klassing (skhrf)
Rak: Svår
Krok: Msv, 2 Pinnar
Höjd: Ej Elit
Längd: Ej Elit
 
Uppfödarnamn: Humlegårdens Mysack
Tävlingsnamn: Mysack
Smeknamn: Mysack
 
Ras: Lejonhuvad
Kön: Hane (kastrerad)
Färg: Blå Wienertecknad
Född: 080323
E: Goliat
U: Cloetta
 
Klassing (skhrf)
Rak: Mini
Krok: Aldrig Startat
Höjd: Aldrig Startat
Längd: Aldrig Startat
 
 
Uppfödarnamn: Sandy
Tävlingsnamn: Sandy
Smeknamn: Sandy
 
Ras: Lejonhuvad
Kön: Hona
Färg: Havanna Brokad
Född: 080523
E: Okänd
U: Okänd
 
Klassing (skhrf)
Rak: Aldrig Startat
Krok: Mini
Höjd: Aldrig Startat
Längd: Aldrig Startat
 
Jag brukar också ha några foderkaniner hemma för träning och tävling. Just nu har jag två hanar som heter Nonjans Berry Berry Extra Ordinary "Berry" & Rainy Day "Ragnar". Och om två veckor är det två nya kaniner inbokade att komma. Två honor vid namn Jasmines Karisma "Karisma & Regnbågens Eccentrc Imagination "Trii" :)
 
Jag hoppas att ni har fått en liten inblick om vem jag är och så... Ni kommer förhoppningsvis lära känna mig mer och mer för varje inlägg jag gör.
Ha det bra // Moa

En extremt tråkig dag..

12 November 2014, 20:20
Fick åka hem från skolan idag då jag inte mådde bra. Så har inte gjort så mycket hos kaninerna idag. Satte ut dom i hagarna när jag kom hem vid typ 12 tiden och tog in dom nu för en stund sedan. Har ju lampor vid hagarna så dom kan vara ute sent även nu på hösten/vintern vilket är bra då det i princip är mörkt när jag kommer hem från skolan. Imorgon, om jag mår bättre vilket jag hoppas. Så ska jag städa burar och klippa klor. Skulle behöva springa lite i sele med Rejsa och Nyx men får se om jag orkar det. Dom ska iallafall få vara i hagen. På lördag är det tävling i kvidinge, alla rak och elitx2....hoppas på att raavi tar sista pinnen och blir svår. Hade varit så kul! Just det, vi har ju en ny bloggare. Välkomen Moa, hoppas ni välkomnar henne väl :) Jag har inte så mycket mer att skriva idag facktiskt. Vi hörs imorgon/fredag.
// Cecilia