Hagdag

31 December 2013, 22:36
Sista dagen på året har spenderats i hagarna. Alla kaninerna var ute två timmar var, härligt!
Eftersom jag har alldeles för mycket kaningodis här hemma och ger sällan sånt onyttigt till kaninerna, bjöd jag dom på några bitar var idag. Lite gnagarblandning var det, som jag ser som riktigt onyttigt godis. Tycker verkligen synd om de kaniner som får sådant istället för pellets. Usch. 
 
 
 
 
 
// Mathilda

Fira nyår utan raketer

31 December 2013, 12:02
 
Idag är det nyår och dags för raketer, vilket innebär smällar och höga ljud. 
Alla kaniner reagerar inte på detta, men många gör. Kaniner kan rent utsagt få panik vid denna tid på året.
För att hjälpa din eventuellt rädda kanin kan du lägga en handuk över buren, men det är inte nog. Du bör göra något vettigt denna tid på dygnet, något för djuren. Gör som vi, avstå detta firande. 
Om du avstår att själv delta i avfyrande av raketer hjälper du utöver dina egna kaniner även andra husdjur och vilda djur. 
 
Vill ni fira nyår men inte avfyra raketer kan man istället använda svävande ljuslyktor, de är helt ljudlösa och inget som kommer påverka kaninerna, andra husdjur eller vilda djur. Men tänk på att dessa inte ska släppas i närheten av åkrar, det är stor risk att ljuslyktorna hamnar där och kommer med i djurens foder när det är dags för bönderna att skörda.
 
Gott nytt kaninår!

Fotografering.

30 December 2013, 21:39
Idag var det fint väder och sen har jag precis fått hem min kamera från lagning igen. Så det blev ut och knäppa några bilde på Raavi och Inez. Jag har fått många frågor varför jag bara är med dom, och för er som inte vet så är Kola och Molle sålda och flyttade i söndags. Därför ser ni inte mer om dom här på bloggen. Dom båda var på bra hummör och jag fick ett par bra bilder ( obs, jag är ingen mäster fotograf) älskar hur man kunde se busset i deras ögon på vissa bilder. Fick bäst bilder på Raavi så blir nog fler på honom, men inez levererade också men dom blev inte lika bra enligt mig ;) Aja jag ska sluta babla, här kommer bilderna.
 
 

Underbar dag hos kaninerna

30 December 2013, 19:43
Har idag haft en helt ledig dag att pyssla med kaninerna, alla fick komma ut ett par timmar i hagarna och springa av sig och njuta av det fina vädret, för en gångs skull var det solsken och inte regn och blåst.
De fick även lite extra kaningodis med sin pellets, ibland måste man få skämma bort sina långöron. Jag fick nämligen med ganska mycket kaningodis när jag hämtade Mio, han var oerhört bortskämd i sitt förra hem. Men han är i bra hull och är inte överviktig eller liknande, så det är ju skönt!
 
 
 
 
 
 

- Amanda

Hagarna

30 December 2013, 17:00
Hej!
Eftersom jag verkligen har beslutångest om hur kaninernas vinterhagar ska vara, så klippte jag upp dom idag igen. 
 
Bestämde mig för att göra på det vanliga sättet av kompostgaller. Däremot hade det inte vart fel med fler galler, så alla kan vara ute samtidigt även på vintern. Nu består ju ena hagen av 10 galler, och den andra av 6. Har även en liten som de får turas om att sitta i. 
 
På sommaren har de andra hagar, men tyvärr kan jag inte ha dom ute i snö så har ställt in dom i snickarboden, trots att det inte är någon snö nu, men vem vet.. snart kanske?
 
 
 
 
// Mathilda

Tränat avstånd med Link

29 December 2013, 19:08
Idag var det uppehåll en del, så jag passade på att ställa ut ett fåtal hinder och träna avstånd med Link. 
Eftersom han tycker rakbana är oerhört tråkigt är det något som vi behöver öva på eftersom han svänger av rakbanor på tävlingarna en hel del. Vilket har gjort att han inte har en enda pinne i rak. Lite trist efterom han har två i krok, men där kan ju jag styra honom så att han får ta ut svängarna med.
 
Iallafall så hade jag väldigt lågt, mellan mini- och lätthöjd, och det är för att han ska vara 100% säker på hur hindrena ser ut och för att han ska bli fokuserad då banan är oerhört kort (3 hinder). Jag har så få hinder för att han inte ska tröttna på att bara hoppa rakt. 
 
Träningen gick hur som helst över fönväntan, vilket verkligen glädjer mig. Första gången sprang han av efter första hindret. Men bara att ta en korrigering och på det igen. Sedan fattade han grejen alldeles ypperligt. Min fina pojk. <3
 
Efter hoppträningen turades alla kaniner om att vara i vinterhagarna, de fick även smaska på var sitt äpple, vilket verkligen uppskattades. :)
 
 
 
 
 
// Mathilda

Mio är hemma

28 December 2013, 21:20
Hejsan!
Idag har vi hämtat hem Mio igen, förhoppningsvis har ni läst det jag skrivit om honom i tidigare inlägg, men kan påminna er för säkerhetens skull.
Mio, eller Kaupungs Mio som han heter, föddes i min första lejonhuvade dvärgväurskull och blev såld till en familj där sonen skulle ha honom. Allt gick jättebra i början, Mio var lösgående i hela lägenheten och uträttade alla sina behov i en toalättlåda. Men när han nådde könsmognad hade han en period där han kissade och bajsade överallt i lägenheten. Så de begränsade av hans yta något mer, han var ju fortfarande lösgående. När den så kallade tonårsperioden var slut så började han kissa på lådan igen, men bajsa gjorde han lite var stans. De ville inte heller stänga in honom i en bur och dessutom började intresset försvinna.
Tillslut så frågade de om jag hade möjlighet att ta tillbaka honom och givetvis svarade jag ja. Så nu är han hemma igen och skall ställas ut nästa år och förhoppningsvis ta del i aveln som avelshane.
 
Jag kände igenom honom och sådär innan han fick komma in i sitt nya hem, kroppen var hyfsat okej, ungefär som Madickens. Färgen bra och manen var något tjockare än Madickens, det ska bli väldigt kul att de vad han får för resultat på kommande utställningar!
 

- Amanda

Dagens sysselsättning

28 December 2013, 18:20
Äntligen en dag utan regn, det har vi längtat efter!
Jag började med att städa burar eftersom jag inte kunde göra det igår på grund av allt regn.
 
Efter det begav jag mig ut med Opal och sedan Hanny för att testa mitt nya kameraobjektiv. Inte jättebra att fota med det när man bara har ett koppel på 3 meter. Men det kommer vara helt exemplariskt till utställningar och hoppning. Däremot gör objektivet enligt mig bilderna mer levande än det andra jag har fotograferat med innan.
Vad tycker ni? :)
 
 


 


 
 
// Mathilda

Koppelpromenad

28 December 2013, 14:33
Idag städade jag burarna och hade kaninerna i rasthagarna under tiden men jag såg att Ike var väldigt rastlös så jag tog ut honom på en koppelpromenad. Hann knappt släppa ned honom så sprang han iväg det fortaste han kunde. Han verkade uppskatta koppelpromenaden väldigt mycket kan man säga. Dexter blev ungefär lika glad han också.
Helt klart en indikation på att jag måste skaffa större rasthagar, haha.
 
Ike
 
Dexter
-Sonia

Uppfödarintervju - Wildfire's Rabbitry

27 December 2013, 19:18
Uppfödningens namn: Wildfire's Rabbitry
Uppfödarens namn: Amanda Nilsson
Uppfödarnummer: Kommer..
Län: Jönköpings
Hemsida: http://utsiktenskaniner.weebly.com/
Facebook-sida: https://www.facebook.com/UtsiktensKaniner
 
Ras: Belgisk Jätte
Färg/teckning: Chinchilla, Viltgul, Viltgrå, Vit rödögd.
Antal avelsdjur: 4 st ännu, och det blir nog inte mindre.
 
 
 
Vad fick dig att börja med kaniner?
- Har alltid gillat kaniner sedan jag var väldigt liten, och alltid varit en dröm att ha en egen uppfödning. Jag tycker avel är allmänt roligt och att få se kaninungar växa upp.
 
När tog du din första kull, vad var det för kull?
- En kelkull på min första egna hona, en Lejonhuvad/Hermelin.
 
Varför började du med renrasig uppfödning?
- Det kändes seriösare än att ta kelkullar, jag har även fördelen att ställa ut mina kaniner på utställning. Samt man har mer koll på sina avelsdjur och vad det är man avlar på.
 
Vad är dina mål med uppfödningen?
- Att främst få fram chinchilla färgade ungar med fin kropp och bra temperament.
 
 
Hur ser din kaningård ut?
- Mitt kaningård är i vårt garage, där mina avelsdjur samt kel/kött-kaniner bor.
 
Vad får dina kaniner för foder?
- Mina kaniner äter Kalvstart, får fräscht hö från lokal bonde samt nytt vatten varje dag. Morötter får de också med jämna mellanrum. På vintern serveras även gröt.
 
Ditt bästa utställningsminne:
När min vit rödögda hane fick 94p.
 
 
Vad anser du som viktigt inom avel?
- Att djuren man avlar på är väl valda, har ett bra temprament och bra gener. Man som uppfödare ska vara seriös med sin djurhållning och man måste vara beredd på utgifter ifall man måste se en veterinär eller liknande.
 
Hur planerar du dina kullar?
- Jag börjar med att välja far och mor av kullen, vilka två djur skulle passa bäst för att få fram de ungar jag vill ha.
 
Vad tänker du på när dom köper in avelsdjur?
- Temprament, verkar uppfödaren som säljer djuret seriös med sin avel, har djuret stamtavla, meriter, är djuret utställt eller är den bara en unge, har den fin kropp och teckning, är djuret friskt osv.
 
Vad tänker du på när du sparar ungar ur dina egna kullar?
- Eftersom jag själv har koll på vad jag avlar på och att det djuret är friskt så behöver bara fundera över hur kommer den klara sig på utställningar, kommer jag ha användning för djuret i min avel, har jag plats för en till osv.
 
Hur ska den perfekta kaninen för dig se ut/vara?
- För mig är alla kaniner perfekta och jag tycker inte att det finns något ideal direkt, men skulle jag ha djuret för utställning är ju kroppen och teckningen viktig. Temperament är också väldigt viktigt.
 
Har du några tips till dom som vill börja med utställningsavel?
- Börja smått! Köp inte massa kaniner utan att sett om det verkligen finns intresse, tid och pengar åt kaninerna och uppfödningen. Välj avelsdjur noga och ta reda på så mycket som går om djuret du hade tänkt avla på innan köp.
 

Kloklippardag

27 December 2013, 17:04
Idag har alla kaninerna fått komma in en stund i värmen. De har blivit ompysslade, fått klorna klippta och blivit borstade samt att Texas fick sitt öga rengjort igen, blir bättre och bättre varje dag. Kan dock ta upp till 4 veckor innan det återhämtat sig helt, men lägger man ner tid på rengöringen så blir de snart bra. :)
 
Det är så roligt att alla lejonen är så fruktansvärt fina, riktigt fina kroppar samt manar (som kommer bli lite finare till februari/mars), åhh vad jag längtar till LU! Utöver att träffa vänner och nytt folk, kommer jag även tävla minimästerskap i hoppning (svår krok) med Link och ställa ut Link, Hanny och Dottir i pet-klassen. 
Sen kommer ju självklart alla mina andra kaniner att ställas, förutom Harry (för gammal). Kommer även hålla utkik efter en hane till Opal, som jag tros ha hittat redan. Får väll se om det tar sig denna gången, i sommras gjorde det ju inte de. 
 
Om det kommer en stuidofotograf som det antagligen gör, kommer även Harry följa med eftersom jag vill ha fina bilder till kaninstallet nästa år samt tävlingsböckerna. 
 
Efter LU drar de igång, som vi alla längtat efter lite extra, babyboom! :')
 
 
           
 
 
      
      
      
      
      
      
 
// Mathilda

Julen 2013

26 December 2013, 23:04
Igår firade vi mini julafton då jag inte var hemma på julafton. Kaninerna fick vara ute i hagen och springa runder i sele. Årets julklappar var inte så spännande, har inte hunnit köpa några specifika presenter till dom. 
Men Raavi fick iallafall en ny transport bur, en atlas 10 stängd i svart. Sen fick han en ny sele som jag köpte från Sel-shoppen och ett matchande koppel också från sel-shoppen.
Inez fick 3 leksaker (små), dom ser ut som morötter och är flätade med hö färgat med gnagarvänlig färg. Sen fick hon en ny extra stor hö boll. 
Sedan fick dom båda ny städade burar och massa godis (frukt och några godis drops).
Allt uppskatades och kaninerna var helt slut efter dagen, då dom varit ute hela dagen :) 
Dom bjöd på många glädje skutt som gör mig lika glad som dem gör dom :)
 
 
 
 
 
 

Viggo och Visslas ettårsdag

26 December 2013, 17:23
Idag var det en speciell dag, mina två älsklingar Viggo och Vissla fyllde båda ett år. Det firades med äpple och knäckebröd ute i kaningården, vilket var väldigt uppskattat av kaninerna.
Dessa två kaniner har en speciell plats i mitt hjärta, Vissla har alltid varit lite av favoriten. Jag älskade henne redan ifrån första stund, då var hon bara tre veckor gammal och bodde givetvis hos sin mamma vid uppfödaren. Viggo fångade också mitt intresse, men Vissla var den jag föll pladask för.
Hon är en så underbar individ, alltid lika social och kelig, hon gör allt för att få extra uppmärksamhet och älskar att bli bortskämd med godsaker.
 
Viggo har jag också ett väldigt speciellt band med, han var den andra ungen i kullen som jag föll pladask för. Tyvärr blev han såld till en barnfamilj och där behandlades han ganska illa, barnen såg honom mest som en leksak och han fick helt fel saker att äta. Det hela slutade med att han fick en kraftig diarré och var inte långt ifrån döden.
Hans uppfödare hämtade tillbaka honom fort som sjutton och de trodde aldrig att han skulle överleva natten. Men mot alla odds repade han sig under natten och på morgonen var han pigg som bara den.
Efter att han återhämtat sig helt ringde uppfödaren mig, hon frågade om jag ville köpa honom och jag svarade direkt ja.
Efter det blev han min och idag är det omöjligt att tro att hans liv en gång hängde på en skör tråd.
 
Två videos tillägnade mina älsklingar:
 
 
 

Sen hemkomst

26 December 2013, 01:26
Hej!
Idag var en sådan dag man var iväg och kom hem sent, tyvärr. Men lika glada för kaninerna för de när man kom och det var dags för mat. 
 
Igår var det ju jul och det kaninrelaterade jag fick var en kanin! En kanin jag sedan 6 månader sedan verkligen kollat in varje dag och pratat om varje dag. Kaninen är dock inte född utan föräldrarna paras på rak och längd SM, det vill säga i mars. Är så glad, kommer bli min första hona avlad för hoppning. En liten tjej med riktigt fin stam och föräldrar.
Kommer bli riktigt spännande och roligt, men långt kvar. :P
 
 
// Mathilda

Mysdag

25 December 2013, 19:24
Hejsan!
Idag har jag haft en riktig mysdag ute vid kaninerna, alla har fått komma ut i hagarna och busa av sig i ungefär en timme var. Under tiden gick jag mest runt mellan kaninerna, gosade med dem och sådär. Mina kusiner var dessutom på besök och några utav dem fick följa med ut i kaningården och hälsa på alla kaninerna. Den yngsta utav dem, Annie, tycker alltid att det är kul att se alla kaninerna och få klappa dem. Annie är väldigt lugn bland djur, tar det så försiktigt och lugnt.
Jag är dessutom ganska säker på att Vildas parning tog, även om det är omöjligt att avgöra nu. Men hon är väldigt grinig, vill helst vara ifred och kuttrar när man kommer nära. Hon gör ju inga utfall eller liknande, utan hoppar bara iväg och vill helst inte bli upplyft och buren. Tycker ändå att det är lite konstigt att hon redan beter sig såhär, parningen skedde ju trots allt bara för fem dagar sedan. Men det är ju min första kull med henne, fast enligt uppfödaren betedde hon sig på samma vis när hon hade sin kull där.
 
Burarna valde jag att inte städa idag, det var ett riktigt blåsväder och det är punktering på skottkärran. Men min morbror skulle fixa det imorgon bitti och då kommer jag kunna använda den igen som tur är. Så imorgon är det burstädning som gäller. Jag funderar faktiskt på om jag skall börja dela in burstädningen på olika dagar, men det kanske blir jobbigare, haha! Får helt enkelt fundera på saken.
 
På lördag kommer vi troligvis hämta hem Mio, för er som missade det inlägget så kan jag berätta det igen. Mio är en isabellafärgad lejonhuvad dvärgvädurshane som föddes i min första renrasiga kull (han är därmed helbror till Madicken), han blev såld till en familj och det var tänkt att sonen skulle ha honom. Tyvärr har han nu tröttnat och sonens mamma känner att det är bättre om han får flytta hem till mig, de båda älskar honom men känner att intresset svalnat och jag tar gärna tillbaka honom. Tanken är att han skall ställas, stamboksföras och börja användas i aveln.
Imorgon kommer jag då rengöra en av inneburarna grundligt och sanera den, sedan kommer Mio få sitta i karantän i fyra veckor. Vill verkligen inte ha in något skit i kaningården igen, det räckte med att jag drabbades av kvalster. Men det ska bli kul att få hem honom! :)
 
Imorgon fyller dessutom Vissla och Viggo ett år! Så det är dags för födelsedagsfirande igen, kommer förmodligen bjuda dem på äpple och knäckebröd. Har inte något annat hemma just nu. Men det känns ganska konstigt att de båda redan fyller ett, tiden har verkligen gått fort!
 
Lilla Annie :)
Ringmurens Neo
Ringmurens Vilda
Kaupungs Madicken
Backsippans Kajsa
Ringmurens Chell
- Amanda