Aynaz slutar + Skogspromenad

30 November 2013, 21:16
Hej!
Idag tänkte jag först och främst meddela er om att Aynaz tyvärr har slutat på bloggen. Detta beror på att hon inte kommer in på bloggen via mobil, ipad eller dator, vilket beror på en bugg som blogg.se har. Vi tycker detta är oerhört tråkigt, men tyvärr finns det ingen lösning på detta problemet.
Vi kommer att ta in en ny bloggare, däremot vet vi inte när, men antagligen redan i helgen :) 
 
 
Idag har jag iallafall varit ute i skogen med Hanny, Opal och Link. Filmade och fotade lite, och har precis laddat upp en liten video från detta på min youtube-kanal, kolla in den vetja! 
Kaninerna har även fått sina burar städade + att alla blivit ompysslade, såklart :)

https://www.youtube.com/watch?v=cNGgN96G8Q4&feature=c4-overview&list=UUj5A4jZRTSdcR5kvTEoNR1A
 
 
 
// Mathilda

Tävling, SKH Kvidinge.

30 November 2013, 16:30
Så.... tävlingen idag. Det gick inte så bra tyvärr, Inez var stressad och det var hennes första gång att tävla inomhus sen har hon ju trots allt haft 2 månaders vila nu. Jag vet inte vilken plats hon kom på då jag inte stannade till finalen då jag inte gick vidare med henne. Charly kom sist i mini klassen, hon var helt ur form idag tyvärr. Men det var första tävlingen för henne så man ska ju inte förvänta sig för mycket. Men jag är ändå nöjd med deras prestering, Inez kommer säkert gå mycket bättre nästa gång. Jag tror på henne, hon kommer komma långt! Det blev inga videos då det inte var lönt att filma då det inte gick bra, inte så kul att visa det lixom. Dock har jag en Såååååååååå rolig nyhet. Jo jag köpte lite nya saker idag:
 
Först köpte jag ett nytt koppel till Inez då hon behövde ett längre, Detta är 3 m och kosade 35 kr, tror jag.
Sen köpte jag ett till koppel, varför kommer ni få veta längre ner i inlägget. Detta kostade 25 kr och är också 3m.
 
Och sen en ny sele som matchar kopplet, den är i st. M och kostade 30 kr på rea!
 
Och sen....... Köpte jag en ny bebis. Detta är Raavi, jag köpte honom idag på tävlingen av Sanna Svärd från Midgårsolens kaniner.
Detta är då Raavi eller Midgårsolens Raavi, han är efter E: Major Flip och U:Glädjens min bästa vän. Han är nu 10 veckor född 16 september 2013. Han är Madagaskar Rödförstärkt, han är så fin! Han är väll ett spontan köp antar jag, jag viste inte ens att Sanna Skulle ta med kullen till tävlingen idag. Jag har ju kikat lite på han innan. Jag är så glad!!! Länktar att få börja träna och tävla han, men det är ju ett tag till nu <3 Det kommer mer info om honom senare!
 

 


Uppfödarintervju - Shadrin's Hoppkaniner

29 November 2013, 20:21
Uppfödningens namn: Shadrin's Hoppkaniner
Uppfödarens namn: Julia Björlin
Reggad inom: Ej reggad ännu, ska bygga klart de nya burarna och regga efter det.
Län: Värmland
Hemsida: www.shadrins.weebly.com
Facebook-sida: Shadrins Hoppkaniner
Antal aktiva tävlingskaniner: 4
Foto: Nathalie Månsen
 
Vad fick dig att börja med kaniner?
Har alltid gillat djur, men pga att pappa är allergisk så har jag inte kunnat ha djur. Men då kikade vi runt och såg att kaniner kan ju faktiskt vara utomhus, och kaniner är ju så fruktansvärt fina och härliga djur så då skaffade vi två hanar.
 
När tog du din första kull, vad var det för kull?
Hösten 2012 föddes den första kull här, det var mellan Arrows Mesmerized Longing och Engens Gt Ch Shadrin. Det var syftat för hoppning.
 
 
Varför började du med hoppuppfödning?
Jag ville inte att mina kaniner skulle sitta i buren och ha det tråkigt, så bästa aktiveringen var ju helt klart hoppning. Sen har jag alltid älskat djurbebisar, så när jag hade fina kaniner och läst på en hel del såg jag ingen anledning till att inte börja.
 
Vad är dina mål med uppfödningen?
Att få fram en riktigt härlig kompis hemma och på tävlingsbanan, jag kan bara ta ca en kull per år så jag försöker att verkligen få ut det mesta jag kan. Därför har jag riktigt höga krav på hur föräldrarna ska komplettera varandra.
 
 
Hur ser din kaningård ut?
Just nu håller vi på att bygga ett kaninstall så det ser faktiskt väldigt rörigt ut. I det halvklara stallet har jag en fyrfackare och en halvklar fyrfackare. Där inne förvarar jag pellets, transportburar osv. mitt på gården står det en lekstuga där två av mina honor bor, och på utsidan står det en enfackare där en hane bor. Hö, hinder och större grejor förvarar jag inne i förrådet som är i samma byggnad som kaninstallet.
 
Vad får dina kaniner för foder?
De får Svenska foder Kanin & Marsvinspellets. Det beror på kaninen hur mycket de får, även på årstiden. Fri tillgång till hö, grenar och vatten såklart. Ibland får de gott som till exempel sallad och grönt som blir över när vi äter mat i huset.
 
Hur aktiverar och tränar du dina kaniner?
Mina tävlingskaniner springer en liten runda i selen så ofta jag kan, men det brukar bli varje dag. De andra kaninerna skuttar bara omkring i hagen lite. Hopptränar gör jag i princip aldrig om det inte är något speciellt som ska tränas på, tex debut eller något svårt hinder.
 
 
Ditt bästa tävlingsminne:
SM våren 2013 är det allra bästa. Adde var sjukt taggad, han bara körde sitt race. Slutade med en tredjeplats i rakbana och en fjärdeplats i längdhopp. Totalt bästa kanin på SM och även en CH-titel, samtalet till Maria (uppfödaren) var ett av de roligaste samtalet jag gjort i hela mitt liv.
Foto: Linnea Norberg
 
 
Din framgångsrikaste kull:
Beck-kullen är den som har kommit igång mest. Har ju bara haft en till kull och den har precis gjort debut. Men i Beck-kullen har alla gått fint, Viola som har gått bäst har i princip tagit pinne varje start och är nu svår med 4 pinnar i rak. Spåra är svår i båda med pinne i båda och vann debuten i lätt.
 
Vad anser du som viktigt inom avel?
Inte för små kaniner, trevliga och sociala, ej defekter och bra hoppare.
 
Hur planerar du dina kullar?
Jag kollar igenom så de verkligen matchar varandra, så man kan få ut så fantastiska kaniner det bara går. Ser efter så jag har plats också såklart. Sen kikar jag om det finns defekter eller inavel också. Lite inavel är OK, men inte om det blir för mycket. Jag vill få upp kaniner som man ska kunna avla, mysa och hoppa med.
 
 
Vad tänker du på när dom köper in hoppkaniner?
Jag köper inte in några nu, men innan har jag nog tänkt alldeles för lite även om jag har haft tur. Men skulle nog tänka på föräldrar, aktivitet och hur social den är. Mycket på hur den ser ut i kroppen.
Foto: Linnea Norberg
 
 
Vad tänker du på när du sparar ungar ur dina egna kullar?
Samma som jag tänker på om jag skulle köpt in. Om den är fin i kropp och psyke, aktiv och glad kanin.
 
Hur ska den perfekta kaninen för dig se ut/vara?
Lång, högrest och lite grövre. Nedåtöron och gärna blå eller brokad i någon färg. Älskar hariga kaniner även om jag skulle vilja ha lite grövre kaniner.
 
Har du några tips till dom som vill börja med hoppavel?
Hitta några fina kaniner, det finns en hel del hanar att låna om man har en fin hona. Inga defekter eller liknande, det är nono. Men om man ska börja är det bra att köra på fina djur direkt för att få en så "bra" uppfödning som möjligt. Trevliga djur, ingen vill ha en kanin som sitter i handen såfort man är i närheten. Ha gärna lite plats över ifall det inte skulle bli sålt. Och kör! det är hur fantastiskt som helst att ta hand om små bebisar för att sedan se hur de växer upp
 
 
 ---------------
 
Tack Julia för att du ställde upp, jätteroligt att få veta mer om dig och din uppfödning. 
Glöm inte att besöka Julia's hemsida och gilla hennes facebook-sida!
Skriv även vad ni tyckte om intervjun samt vad ni vill läsa om nästa fredag.
 
Trevlig helg allesammans! 

Utfodrar kaninerna

28 November 2013, 23:07
Hej!
Idag tänkte jag göra en video där jag tränar inkallning med Link, men eftersom det hara blåst oerhört mycket idag blev det inte av då man inte hörde någonting, till och med hagen jag byggde hade blåst sönder, gallrerna hade böjt sig och gått av.
 
Men får se om jag gör den videon nästa vecka, beror på vad jag hinner. Jag tog mig iallafall tid till att filma när jag matar mina kaniner, gick inte så fort fastän de var tanken. Sen har jag en kamera som inte vill sammarbeta så pausar tyvärr ganska ofta, men nu efteråt vet jag hur jag ska sätta fokuset, så fixar de till nästa video :P
 
http://www.youtube.com/watch?v=YrU1oAbzuEw&feature=c4-overview&list=UUj5A4jZRTSdcR5kvTEoNR1A
 
 
 
 
// Mathilda

Mys

28 November 2013, 22:19
Nu i dagarna har jag börjat ha Inez & Molle tilsammans i den stora buren, dom verkar gilla varanda. Molle är dock lite på fortfarande så inez stör sig lite på det men hon säger till han vilket är bra ! Imorgon ska jag köpa lite pyssel saker så jag kan pimpa Inez tävlingsbok med, det är ju tävling på lördag! Ska tävla krok MSV med inez, hoppas på att hon ska plocka sista pinnen till svår då också! Håller tummarna, men det känns som om hon kommer att leverera! Hon värkar taggad att komma ut på banorna igen ! Kommer uppdatera på tävlingen också hur det grå osv. Sen när jag kommer hem kommer troligtvis lite bilder och videor :)
Blir inget lågnt inlägg idag då jag inte har något att skriva om direkt. Men vi hörs imorgon, vill ni att jag ska lägga ut en bild på tävlingsboken när jag pimpat den? isf kommentera!
Kram Cecilia & Kaninerna !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hagbygge och back-fotografering

26 November 2013, 20:31
Hej hej!
Idag har jag varit hemma eftersom jag är sjuk, och tyvärr orkar man ju inte göra allt man borde. Men jag satte iallafall ihop en hage åt Hanny som jag ställde brevid Link's, vilket han starkt uppskattade, haha :)
Varför just Link och Hanny har varsin är för att de bara är dom som uppskattar att sitta ute i frost och regn, o sen älskar Hanny snö (vilket inte Link har upplevt än), så lite onödigt att sätta ut dom andra minst 5 timmar om dagen i en sådan hage. På sommaren har dom självklart var sin dock :)
 
Var även tvungen att ta mig orken att gå ut i en kort backe med Link för att träna lite. Gick faktiskt bra haha, han lyssnade x). När vi var klara passade jag även på att fotografera honom lite, vissa kort blev jag extra nöjd över, men känner att jag lägger upp några sisådär också. :)
 
 
__________________
 
 
 
// Mathilda
 

Hanny 4 år!

25 November 2013, 19:34
Idag fyller min lilla djuraffärskanin Hanny 4 år, jisses vad tider går fort... tycker inte det var längesedan jag fick henne vid morgonen den där födelsedagen. Jag som länge hade önskat mig en svart kanin, så fick jag en karta med ett kryss bland kaninburarna. Visste direkt vad de var, minns de som om de var igår :')
 
 
 
// Mathilda

Resultat från tävlingen

25 November 2013, 16:12
Hej!
Igår var jag också och tävlade hos VKKH (hemmaklubben) och var en kul tävlingsdag fastän jag frös ihjäl. Men så är det ju när man är i ridhus tyvärr. Men jag är väldigt nöjd ändå!

Jag hade med mig Maya och MiniPim och det gick riktigt bra för båda dem. Det var MiniPims sista tävling för iår och han avslutade det genom att gå på 0 fel i grundomgången och 1 litet fel i finalen. Det var i miniklassen men nu har han bevisat att han egentligen är för bra för att tävla mini. Så nästa år när han fått vila ordentligt så ska vi starta lätt igen och se hur det går för honom!
Han vann alltså miniklassen. :)
 
Maya gick på 0 fel i grundomgången och ett himla skitfel i finalen. Så hon fick tyvärr inte pinne! :( 
Men hon kom på plats 17/43 så är jättestolt över henne ändå. Saken är det att hon slarvar när det är lätt för hon tycker det är roligare att hoppa högre hinder,  så jag tror medelsvår kommer passa henne mycket bättre. 

Och så tråkig som jag är har jag tyvärr inga bilder från tävlingen, hade ens inte med mig kameran och mobilen fungerar knappt att ta kort med. 
 
//Aynaz
 

Västkustens KH 24/11 - Resultaten

25 November 2013, 12:48
Sicken kall tävling det var igår, uscha.
Men det gör inget, för kaninerna gick fin fint!

Hanny nollade i rak lätt, kom 2:a av 43 starter, vilket resulterade en pinne och uppklassning! Så den 14 december blir de debut i både rak och krok, plus cup. Åh vad jag längtar!
 
Grunden: http://www.youtube.com/watch?v=YZhs-RyGsds
Finalen: http://www.youtube.com/watch?v=_x8Qj1DcjYY
__________

Opal gick även hon superfint i raken, men tyvärr fick hon ett litet fel, och tyvärr ingen pinne då de var så många som dubbelnollade. Men jättestolt över henne ändå!
 
Grunden: http://www.youtube.com/watch?v=B2Va3GtAGsg
Finalen: http://www.youtube.com/watch?v=_x8Qj1DcjYY
__________

I första raken gick Link inte alls bra, bara fjantade och höll på. Han gick på 2 fel + 1 fel i korr. I andra raken gick han mycket, mycket bättre och gick på 2 fel, och de var bommar som trilla ner i farten haha, sen behövdes där bara 1 korr, så ett litet plus i kanten. :)
 
Msv 1: http://www.youtube.com/watch?v=9aCNzTEd0Ds
Msv 2: http://www.youtube.com/watch?v=gjADx0-Yo1Y
 
 
 
// Mathilda
 

Klicker med neo

24 November 2013, 13:47

En video från i sommras med neo, den sista kulle som gick under teddytösernas uppfödning. En riktigt trevlig grabb som senare visade sig vara en tös. Men för oss kommer hon alltid vara vår lilla Neo, underbart trevlig tös med mycket spring i benen och älskade att lära sig nya saker <3

kramar Cecilia & kaninerna 


Storstädning

23 November 2013, 21:03
Idag har alla kaninburar blivit städade, skönt! Eftersom alla går på låda är det ju inte ofta jag faktiskt behöver ta allt, men ibland så. Fick även lite tid till att börja utrusta burarna inför vintern, så att de inte snöar in i dom vill säga. På bilden är en liten del av Harry's bur, det blåa är någon slags skiva som ska täcka en del iallafall :)
 
Imorgon bär det av till hemmaklubben inom skhrf för att tävla lite rak. Hoppas starkt att Link tar 2 stycker msv pinnar, men det lär ju inte bli så, tonåring^^. Hade även varit roligt om Opal och Hanny tog var sin pinne, känns faktiskt som att det kommer gå suveränt denna gången! 
 
Just nu sitter jag och läser kaninuppfödaren som kom idag, perfekt avslutning på en städdag och inför en tävlingsdag. Men utöver det så publicerar jag en video till minne av min kanin Hilda som gick bort i Augusti. <3
Vad tyckte ni föresten om intervjun med Emma igår? Vill ni läsa fler intervjuer? Isåfall har vi tur eftersom vi försöker få ihop ett par så vi kan publicera en varje fredag. Vad vill ni läsa om lite extra? :)
 
 
 
 
 
// Mathilda
 

Beställer hem lite.

23 November 2013, 15:15
Sitter just nu och skriver en lista på lite saker jag måste köpa in till vintern till kaninerna, har inte kommit så långt då jag gärna kollar på så mycket annat jag vill ha istället för det som jag behöver :P Men än så länge har jag skrivit lite, har också delat upp det i olika affärer ( online butiker ).
Gnagarboden
  • 3 st Hö bollar.
  • 2 st toaletter .
  • 3 ny  vattenflaskor.
  • 2 akita skålar.
  • C vitaminer
  • D vitaminer
  • 1 säng till Inez (då hon är rumsren, och älskar sina sängar)

Zooplus.dk

  • 3 aktiverings bollar
  • Den HÄR leksaken till Inez och Molle, då dom behöver lite hjärn stimulans.
  • Den HÄR till hagen

Ja det var nog alt än så länge, sen sa jag även köpa några nya selar men jag vet inte från vem/var. Har ni några tips?  Isf kommentera! Vad står på er inköpnings lista till vintern? kommentera vetja !

Kram Cecilia & Kaninerna

 
 

Uppfödarintervju - Broby Kanin

22 November 2013, 21:18

 

 

 

Uppfödningens namn: Broby Kanin
Uppfödarens namn: Emma Kaufeldt 
Uppfödarnummer: S73
Län: Örebro
Hemsida:
www.brobykanin.se
Facebook-sida: https://www.facebook.com/Brobykanin


Ras: Dvärgvädur
Färg/teckning: Viltgul & Viltgul manteltecknat
Antal avelsdjur: 8st (några på tillväxt)


Vad fick dig att börja med kaniner?
Jag är en riktig djurnörd och tjatade till mig att få ta över en kaninhona av en kompis för många, många år sen. Sen henne har kanineriet bara rullat på men då bara med kelkaniner som jag hoppade lite med och tagit någon kull. När jag sen gick på naturbruksgymnasium fortsatte mitt intresse att växa och jag pysslade mycket med skolans kaniner när de skulle ha kullar osv.

När tog du din första kull, vad var det för kull?
Min första kull var en kelkull 2001 om jag inte minns fel. Det var min blandrashona som fick bebisar med min kompis dvärgvädurshane.

Varför började du med renrasig uppfödning?
Jag tyckte det verkade spännande att vara med att få rastypiska och fina kaniner. Hade en otrolig tur som fastnade för viltgula dvärgvädurar då jag fått otroligt mycket stöd och hjälp av de få uppfödare som finns inom vår färg. Något jag är så himla glad över! Vi är ett kanongäng som stöttar och peppar varandra i vått och torrt. Något som jag kan tycka är rätt sällsynt i kaninavelsvärlden tyvärr.

Vad är dina mål med uppfödningen?
Mitt mål är ju såklart att få fram fina kaniner som kan föra färgen och rasen framåt. Men mitt första personliga mål är att få fram en egenuppfödd 95:a Ett annat mål och riktlinje jag har är att inte ha fler kaniner än jag klarar av att ge en så berikande tillvaro som möjligt där kaniner får komma ut och röra på sig så gott som varje dag vid bra väder.


Hur ser din kaningård ut?
Mina kaniner bor inne i en ljus bod i fackburar där de ser eller har nätkontakt med andra kaniner. Till nästa vinter ska alla stamboksförda avelshonor få gå i storbox är tanken. Ute har jag rasthagar av olika storlekar där kaninerna får sträcka på benen och beta gräs. Just nu har jag plats för 13 kaniner men planen är att få in några fler burar.

Vad får dina kaniner för foder?
De äter till största del ett ekologiskt hö och grenar, sen får de pellets av märket rabbfor. På lördagar får de någon munsbit som morot eller knäckebröd.


Ditt bästa utställningsminne 
Jag har inte hunnit iväg på så många utställningar ännu men än så länge är det alla fina människor jag mött och alla tips jag fått som är mina bästa minnen.

Din framgångsrikaste kull
Inte hunnit ställa dem än, ska ställa de första egenuppfödda nu i december.


Vad anser du som viktigt inom avel?
Att man hjälper varandra och är ärlig när det kommer till defekter och härstamning. Att man planerar sin avel och tar in nytt blod med jämna mellanrum samt ser till att kaninerna har ett värdigt liv!

Hur planerar du dina kullar?
Jag sitter ned och tittar om föräldrarna är nära släkt vilket är ett litet dilemma då de flesta viltgula kommer från samma djur. Börjar blir bättre spridning nu. Sen kollar jag vilka starka/svaga sidor djuren har och försöker kombinera dem på ett bra sätt. Jag fokuserar kanske på att få till en bättre kropp på den ena kullen och bra öron & färg på den andra för att sen kunna korsa nästa generation med varandra sen. Svårt att få allt i ett såhär i början. 

Vad tänker du på när du köper in avelsdjur?
Jag köper helst in vuxna utställda djur där jag kan se hur kaninen ser ut. Genom att köpa ungdjur vet du ju aldrig vad det blir av den och det tar ännu ett år innan den är färdig att eventuellt att avla på.

Vad tänker du på när du sparar ungar ur dina egna kullar?
Fokuserar främst på kropp & färg just nu. Att kaninungen i fråga har en rund & parallell kropp och en rundad skalle, med bra vinkel på ben samt inte visar för mycket tendens till att vara sotad. Såklart måste öronen också vara bra.

Hur ska den perfekta kaninen för dig se ut/vara?
Ljus viltgul, rund och go med hästskoformande öron och vara en gosig och nyfiken individ.


Har du några tips till dom som vill börja med utställningsavel?
Ta hjälp av en engagerad och generös uppfödare som hjälper dig på rätt köl med bra avelsdjur och rätt tänk från början.

 
 

 

Till sista vill vi på bunnyday tacka Emma för att hon tog sig tid att svara på våra frågor. Glöm nu inte att gå in på Emma's hemsida samt gilla hennes facebook-sida. 
Nästa fredag kommer en ny intervju med massvis av spännande läsning, den vill ni väll inte missa?


Nya koppel

21 November 2013, 21:46
Halloj!
Idag har vi inte gjort något speciellt, myst lite o så..  eftersom snön som kom inatt aldrig la sig så e de ju fortfarande lika mörkt ute. Tänkte dela med mig av en söt bild på Opal när hon "hjälper" mig att fodra sina kompisar, så söt när hon ska sitta innanför jackan o kika. :P
 
Fick även 2 stycken koppel av min syster idag, superbra att ha en syster som gör både selar och koppel, blir billigt och snabb leverans (hihi). Om någon undrar så är det min syster som håller i Melodys selar, länk till hemsida och facebook finns här under. Om jag får säga det själv, så tycker jag selarna är suveräna och passar mina kaniner utmärkt, sen är färgerna helt underbara :')
Fick iallafall ett neongult koppel på 3 meter till Hanny eftersom det jag hade innan till henne inte matchade med selen, haha ja för mig är det väldigt viktigt. Link fick ett neongrönt på 3 meter, främst för att hans tidigare var från en tillverkare jag inte tycker är bra.
Jätte nöjd med kopplerna, får väll inviga dom på söndag. Hanny får sitt koppel som en tidig present eftersom hon blir fyra på måndag, men självklart ska hon få lite mer saker!
 
Melodys selar
Hemsida: http://melodysselar.weebly.com/
Facebook-sida: https://www.facebook.com/groups/141807909362872/?fref=ts
 
 
 
// Mathilda

Frost och kyla

20 November 2013, 17:54
Hej!
Nu börjar det verkligen bli kallt ute, minusgraderna kom riktigt snabbt! Vatten och lås har börjat frysa. Usch ser inte fram emot dom kommande månaderna, så tråkigt och knappt någon av kaninerna gillar att vara ute i sin hage eller i sele när de e snö/frost/blött ute, så ja. Därför har jag idag plockat undan lite i källaren och gjort plats för två "skötbord". Så nu kan man stå inne i värmen och pyssla med dom, lite extra mysigt. :)
 
Har ju även börjat plocka lejonen och bordstränat Opal eftersom alla lejon och Opal ska ställas ut i december på klubbens bordsutställning, inte för att lejonen är på topp i december, utan för att se vad dom får när dom är på g att återhämta manen och kroppen efter sommaren :P
 
 
// Mathilda