Att skaffa kanin del 1 - Buren

15 Januari 2014, 18:00
 
En bur är viktig att ha till sin kanin, även om den är frigående. Idag finns många olika modeller passande inne och utekaniner på marknaden, men vad ska man tänka på när man skaffar en bur? Vilket underlag passar bäst till buren?
 
Allmänt om burar
Något man först och främst måste tänka på är vilken storlek man ska ha på buren. Ju större desto bättre brukar man säga, men jordbruksverket har regler om hur små burarna minst måste vara, men det är ju just minimimått. 
____________________________________________________________________________________________
 
 
____________________________________________________________________________________________
 
I buren ska en upphöjd plats som kaninen kan sitta på och under finnas. Exempel på det kan vara en pall, en hylla eller ett så kallat hus. Fantasin är det enda som sätter gränser på hur denna yta ska utformats. Tänk på att hyllplanet inte räknas med i den totala burytan.
 
En hylla (hus i detta fall), att sitta på och under
 
Burströ
Som strö i en kaninbur är spån väldigt vanligt. Det har en bra uppsugningförmåga, är lätt att få tag på och luktar fräscht. Man kan även komplettera med halm för att göra det extra mjukt i buren. Har man kaninerna ute vintertid bör man använda halm, eftersom det värmer väldigt bra.
Torv är ett annat underlag som man också kan använda. Det är väldigt svalt för kaninen att ligga på om sommaren, men det ser väldigt mörkt och smutsigt ut. 
En trend hos främst innekaniner är att ha filtar i buren, vad man måste tänka på då är att ha många lager med filtar eftersom kaninen kan få trycksår under tassarna om underlaget är för hårt.
Tidningpapper används också flitigt utav vissa, men det har dålig uppsugningsförmåga och är hårt att gå på. Det kan däremot användas under det övriga burunderlaget för att det ska vara lättare att städa ut.
Har man en toalåda till kaninen så kan man använda toa-lätt i den, en sorts pellets som idag används av många kaninägare. Det går även bra att använda samma strö i toalådan som i övriga buren, men många upplever att deras kaniner är bättre på att gå på lådan om ströet i toan är
 
Utebur
En utebur som används vintertid måste vara upphöjd från marken så att inte fukt och kyla kan tränga in underifrån. Minst tre utav burens (vanligtvis) fyra sidor måste vara täkta så att vinden inte blåser rakt igenom, eftersom kaninen/kaninerna då kan bli sjuka.
Egentligen behöver buren inte vara isolerad, eftersom det kommer finnas en öppning på buren där du förhoppningsvis använder dig utav nät så att buren ventileras. In genom den öppningen kommer kylan att tränga och isoleringen kommer att göra att kylan stannar kvar i buren.
Buren måste också vara byggd så att rovdjur inte kan ta sig in och kaninen ska inte heller kunna ta sig ut.
Viktigt är att placera buren i skugga, eftersom kaniner är väldigt känsliga för värme och lätt får värmeslag. En bra plats är på skuggsidan av ett hus, gärna ett ställe som även erbjuder skydd mot vinden.
 
 
Innebur
En innebur måste likt en utebur vara rymningssäker för kaninens säkerhet. Den behöver dock inte vara upphöjd eller ha tre täckta sidor. Däremot är det väldigt bra med en vattentät botten, så att man inte får vattenskador på rumsgolvet till följd av läckage från buren. 
Buren måste vara placerad så att kaninen inte utsätts för direkt solljus (det blir väldigt varmt för kaninen) och den bör heller inte stå på en dragig plats, eftersom, som nämnt, kaninen då kan bli sjuk. I början, tills kaninen har vant sig vid sitt nya hem, bör den få stå lugnt och tyst och gärna upphöjd från golvet så att människorna i huset upplevs som mindre läskiga.
När man rastar sin kanin inomhus bör man se till att kablar och annat som är ömtåligt eller kan skada kaninen (exempelvis giftiga krukväxter) är utom räckhåll för den. Bra skydd till kablar och sladdar finns på olika bygghandlar, men man ska ändå i största möjliga mån flytta kablarna eftersom kaninerna kan gnaga igenom skydden också, om det vill sig illa.
På hala golv, såsom parkettgolv, plastgolv och så vidare kan man lägga ut mattor, trasmattor är ett billigt och enkelt alternativ. 
Allt fler väljer att ha sin innekanin frigående, men även då är det bra att ha en bur tillgänglig ifall man någon gång skulle behöva stänga in kaninen.
 
 
Frigående kaniner
Som nämnt blir allt fler kaniner frigående inomhus, likt en hund. Dessa kaniner är tränade att gå på låda, vilket många kaniner gör naturligt eftersom de gärna håller rent omkring sig. En del kaniner, främst fertila hanar och ungdjur i könsmognadsåldern (så kallad "tonåren") gör ifrån sig lite varstans, men kastrering och för tonåringarnas fall tålamod, kan hjälpa. 
Även när man har en frigående kanin inomhus måste man kaninsäkra sitt hem.
 
Kaninhägn/box
Har man många kaniner eller helt enkelt vill ge sin kanin en stor och härlig yta att leva på men inte kan ha den lös inomhus så är ett hägn eller en box ett bra alternativ. 
Många kaniner gräver mycket ned i marken så man bör försöka säkra marken så att kaninen inte gräver sig ut, eller rovdjuren gräver sig in. Även uppifrån bör man försöka säkra buren så rovfåglar eller rovdjur inte tar sig in eller kaninen/kaninerna hoppar ut.
En del privatstall kan hyra ut boxar till kaninägare, det blir lite dyrare än ett hägn men är betydligt enklare då du slipper bygga något från grunden.
 
 
Sjukbur
En sjukbur är alltid bra att ha, varsig kaninen bor inne eller ute. Om din kanin skulle få ett sår eller bli dålig i magen under sommarhalvåret är det stor risk att de blir spyflugeangripna. Spyflugorna lägger sina ägg i såret eller i analen på kaninen och äggen kläcks på en halvtimme- timme, och då börjar larverna äta sig in i kaninen. För att undvika detta är det som sagt bra med en sjukbur. Till den buren köper man ett barnvagnsnät, dessa nät går att köpa på många ställen och passar inneburar på upp till ungefär 100x50 cm. 
Även kaniner som opererats kan vara bra att stoppa i en sjukbur med barnvagnsnät över, för säkerhets skull i och med att de har ett eller flera sår efter operationen. 

Kommentarer
Postat av: Lärde mig jätte mycket!

Du kan ju mycket om kaniner och det är bra om man har kaniner och jag bara undrar en sak.
Jag har en dvärgkanin och jag vet inte vilken temperatur jag kan ha den ute i och om jag kan ha den hella tiden ute eller bara under dagen??
Snälla svara :)

Svar: Hejsan, jag brukar rekomendera att ta ut kaninen när det är 10 + dygnet runt. Man ska även tänka på att kaninen inte klarar för stora temperatur skillnader. Max 10 c* skillnad från ute och inne temperaturen.
bunnyday.blogg.se

2014-03-08 @ 13:28:49
Postat av: Lärde mig jätte mycket!

Herre gud vad du är bra med kaniner önska jag var lika proffsig som du men iallafall jag undrar en sak jag har en dvärgkanin hemma och jag vill ta ut den men vet inte vilken temperatur den kan vara ute i och hur länge och sen så biter den på galret och det irriterar mig men vet inte vad det kan bero på??
Snälla svara och om du inte har tid att svara här så kan jag skriva min kik till dej och då heter jag Camilla Fridèn så jag väntar och ser om du svarar inom kort :)

Svar: Hejsan, tack så mycket :) Gallerbitandet brukar bero på att kaninen är uttråkad. Ge kaninen leksaker i buren så den kan aktivera sig själv. Jag brukar alltid säga att temperaturskillnaden när man tar ut kaniner ska inte vara mer än 10 c* skillnad från inne och ute( detta gäller då om kaninen ska bo ute). Om du inte menar att kaninen ska bo ute och menar ta ut den i hage osv så kan man göra det nästan alltid i små stunder.
bunnyday.blogg.se

2014-03-08 @ 13:40:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback