Färger & teckningar: Tysk scheckteckning

29 Augusti 2014, 14:32

Bottenfärg: Vit på vita partier, färgade partier enligt respektive färg
Ögonfärg: Enligt respektive färg
Klofärg: Färglös

 

 Lilla tysk scheck blå. Foto: Matilda Hedberg      

Färger
En tysk schecktecknad kanin ska ha vit grundfärg och en teckningsfärg. De färger som är godkända enligt Nordisk kaninstandard är:

Svart
Blå
Brun
Madagaskar (rödgul)
Isabella (gulbrun) 

Hur ska teckningen vara?
För att kaninen ska vara godkänd för utställning måste kaninen ha en nosfjäril, kindfläckar, ögonringar, färgade öron, ål och tre till sju fristående fläckar på sidorna utav kroppen.

Nosfjärilen ser nästan ut som en fjäril. På vardera sida om nosen har den sina vingar och ”huvudet” pekar upp mot öronen.

Kindfläckarna är två prickar (en på vardera kind) under de färgade ringarna kring ögonen. Ringarna och kindfläckarna får inte vara sammanväxt med ringarna, det ger poängavdrag. Saknas kindfläckar diskvalificeras kaninen.

Ålen ska vara så jämn som möjligt och går från öronroten till svansspetsen utan avbrott, skulle den vara avbruten diskvalificeras kaninen.

Enskilda fläckar på buken, bakbenens insida och svansen insida ses inte som något fel.

 

Stamtavla eller ej?
De kaniner som inte kan ställas på utställning är som sagt de som saknar kindfläck och har avbrutet ålstreck, men även de individer med kindfläck som vuxit samman med ögonringen eller öronfärgen, sidofläckar som vuxit ihop med ålstrecket eller saknas helt, har vita fläckar i teckningen, har en fjäril som vuxit samman på underkäken eller har en bruten ögonring diskvalificeras.

Övriga djur godkänns alltså, men de kan vara mer eller mindre bra.

 

Vad säger genetiken?
Tysk scheckteckning är en besvärlig teckning som kräver både tid och tålamod, men är mycket vacker att se på.

De raser som har tysk scheckteckning är endast godkända som tecknade, vilket innebär i praktiken att man måste para scheck med scheck, vilket man inte bör göra eftersom det kan ge vitscheckar. En vitscheck är ofta sämre tecknad och dör inom några dagar efter förlossningen, men en del lever längre. Vitscheckar löper större risk för att drabbas av megacolon- förlamning i tarmen som är livshotande. En annan teori om varför vitschecken har problem med magen är att de har svårt att ta upp natrium i blindtarmen vilket gör att mer vätska följer med avföringen och orsakar livshotande diarré.

Bäst mot kaninerna är alltså att använda en enfärgad kanin som dykt upp i en scheckkull, för sådana ungar finns nästan alltid. Då kan man vara säker på att inte orsaka lidande för kaninen.

 

 Rättecknad tysk jättescheck (t.v.)bredvid misstänkt vitscheck (t.h.)         
 
-Copyright by Bunnyday.blogg.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback