Minskad tävlingslust

30 April 2014, 23:20
Hej!
Till att börja med tänkte jag säga att det endast är 25 dagar kvar till Opal paras, känns verkligen så overkligt att ta denna fantastiska kull. Men, på tal om Opal. Opal har tvingats lägga sin tävlingskarriär på hyllan och jag har just nu ingen som helst lust att tävla alls. Opal var den jag startade upp tävlandet med  nämligen. Fast någon gång måste kaninerna lägga av, och tyvärr vissa alldeles för tidigt. 
Så det är delvis därför jag inte har någon lust att tävla just nu, men jag ska göra det endå, för de andras skull. Dock kan jag bara tävla med Link för tillfället eftersom Hanny råbrunstar hela tiden, och gjort i flera veckor...
 
Funderade på att para Hanny ganska snart eftersom hon endå inte hoppar när hon brunstar (går inte ens över start). Men låter henne stanna hemma istället och vänta med parningen eftersom jag inte vill ta 2 kullar samtidigt, vill ha de lite mer utspritt. Men även för att jag vill att Hannys ungar ska debutera i ridhus, vilket enligt mig är det bästa. 
 
Nästa tävling blir den 10 maj, första utomhustävlingen till och med. Antagligen blir det bara Link som hänger med, men det blir bra endå. Han har ju varken debbat svår, höjd eller längd än. Känner att han behöver allt vad tävling heter just nu så han kommer in i det igen, varit så lite nu den senaste tiden. 
 
Idag har även min syster fortsatt att bygga lite på kaninburarna. Så nu är det två av fyra burar som saknar öppningen samt att det ska byggas dörrar till alla burar. Sedan är dom i stort sett klara, kommer nämligen inte måla dom fören om några månader.
 
 
 
 
 
 
 
// Mathilda

Ska bort i helgen

30 April 2014, 23:16
Hej hopp, hoppas att ni har haft en trevlig Valborgsmässoafton.
Nu så tänker jag bara informera er om att jag ska på den årliga teaterfestivalen på Tollare folkhögskola i helgen. Vi kommer åka vid lunchtid på fredag och jag är inte hemma förrän sent på söndag eftermiddag. Kaninerna kommer då min mormor ha ansvar över.
Så jag kommer inte blogga förrän på måndag eller tisdag, beror sig på om jag har någon ork eller tid på måndag.
 
Idag så har jag varit i stan nästan hela dagen och inte hunnit göra så mycket vid kaninerna, men imorgon ska de alla få vara ute en väldigt lång stund var eftersom jag blir borta hela helgen. Fast eftersom det är Valborg så tyckte jag att de förtjänade lite extra gott, så plockade gräs och maskrosblad åt dem, samt gav lite kaningodis. Det var väldigt uppskattat.
Imorgon firar dessutom Mio och Madicken sin ettårsdag, så det blir förmodligen lite extra gott då också.
 
Lite bilder ifrån de senaste dagarna:
 
Fint kamouflage Selma, riktigt effektivt ;)
 
Älskade Mio
 
Tardis är som vanligt framme och hoppas på godsaker
 
Mio ute på äventyr
 
- Amanda

Valborgslyx

30 April 2014, 19:16
Idag gjorde mamma smörgåstårta och fick en massa gott över som kaninerna fick, härligt!
Rädisor med blast och persilja blev det, rädisor är inte så populärt (och det förstår jag...) men persilja är ju supergott åtminstone! 
 
Ike fick krukan som persiljan var i, för att äta upp de stjälkar som stack upp, men...
Han tyckte med andra ord inte om "krukmat".
 
Önskar er alla en trevlig valborg!
-Sonia

asså, jag suger på att blogga..

29 April 2014, 22:26
Shit, jag är så dålig på detta.Men har haft super duper mycket att göra på senaste! får väll skylla på det helt enkelt.
Här kommer en recap av vad som hänt på det senaste:
  • Tävling den 18:e i skånes djurpark, ingen av kaninerna gick bra = inga finaler. Wia kom hem hit på foder!
  • Tävling den 21:e i klippan, gick super! Wia gick på 1+2, ali på 4, Raavi kom inte i mål & Siri gick på 0+0 och fick pinne men hon van även hela lätt ny:n nästa tävling blir det lätt! :D
  • Börjat planera inför det nya kaninstallet!
  • Levi blev 3 månader ( i måndags ) och fick prova gå i sele för första gången!
Tror det var allt? Aja, det viktigaste iallafall ;) Imorgon är det valborg, händer inget speciellt för kaninerna då. Dom ska få komma ut i hagarna under dagen sen så åker jag på valborgsfirande vid 14 tiden. På söndag bär det av på träning med Emma och kompani, alla kaninerna ska med! Ska bli intressanr och se hur det går. Inez ska få prova hoppa för första gången på lääänge och Levi ska miljötränas lite! Kommer nog fota lite också eftersom jag bara har lätt och msv kaniner så har mycket tid över att fota! Nästa tävling är inte förens den 10.e maj, känns som en hel evighet kvar! Aja, får hoppas tiden går snabbt! 
Bild på levi sedan i måndags!
- Cecilia
 
 
 

Dräktig Madicken och Kajsa

28 April 2014, 20:42
- Amanda

Ringmurens Selma ett år!

28 April 2014, 20:36
Idag fyller min vackra prinsessa ett år! Jag har visserligen bara ägt henne i femton dagar, men hon har stulit mitt hjärta och jag älskar henne oerhört mycket.
Jag hoppas verkligen att vi två får många härliga år tillsammans och att hon trivs hemma hos mig. Hon är så otroligt social och mysig.
 
Stort grattis på ettårsdagen min prinsessa, Ringmurens Selma!
 
 - Amanda

Flyttat ut Mio

26 April 2014, 21:40
Fick idag hjälp att städa burarna av grannens dotter Klara, hon fick städa sju av burarna och resterande fem tar jag själv imorgon. De ska nämligen hyra en kanin av mig i sommar och hon vill gärna hjälpa mig lite. Så medan hon städade burar så satte jag ihop den första sommarburen för i år, Mio blev den första att få flytta ut och vi ska köpa hem fler kompostgaller och bygga fler burar på samma sätt.
Alla kaninerna har fått vara ut i hagarna och skuttat av sig, det var väldigt uppskattat och de njöt verkligen av det fina vädret.
 
Hoppas att det är lika fint väder imorgon också!
 
 
 
 
 
 
- Amanda

Vårkänslor

26 April 2014, 18:58
Nu var det skamligt länge sedan jag skrev, skyller på mycket slit i skolan i och med att vi kommer vara så mycket lediga fram till sommarlovet och måste hinna massor.
I dag har kaninerna fått vara ute sedan i eftermiddags, när jag kom hem från hopptävlingen med min häst. Roligt hade dem, för nu börjar gräsmattan ha töat fram här också! Gräs växer lite försiktigt här och var också, så våren är verkligen här nu! Märks även på kaninerna, som är lite överdrivet kärlekskranka, haha. Vad sugen man blir på att tidigarelägga sina avelsplaner men måste ha ett A-kort på strulmajan Elsa först, hoppas nosen ser bra ut tills i slutet på maj!
 
 
 
Och nu, äntligen, går dörren till hägnet att öppna! Vilja, våld och vaselin så går allt, hehe.
 
Och ja, hela kaningården ser så där stökig och smutsig ut. Vågar inte kratta bort allt allt hö, halm och så vidare av rädsla för att det ska vara supergeggigt under, vilket verkar troligt. 
 
-Sonia

Torsdag

24 April 2014, 21:30
Precis som igår kom jag hem väldigt sent och hann knappt göra någonting med kaninerna, Selma fick komma ut en liten stund eftersom jag behövde städa lite i hennes bur eftersom hon stökat runt med vattenskålen. De andra kaninerna fick dock bli kvar i sina burar och får komma ut imorgon istället, då kommer jag nämligen hem hyfsat tidigt. Då kommer även grannens dotter Klara förbi och ska pyssla lite, ska hålla henne sysselsatt med bland annat burstädning.
Det enda jag hann göra ute i kaningården var att fylla på hö, byta vatten och ge pellets. Men kaninerna klagade inte direkt, de var bara nöjda över att få pellets och smaskade glatt i sig allting.
 
 
 
 
 
 
 
- Amanda

Onsdag

23 April 2014, 21:24
Eftersom jag spenderade hela eftermiddagen i stan så hann jag inte göra särskilt mycket vid kaninerna. Hann bara ha ute de tre dräktiga honorna någon timme innan vi åkte.
Alla tre stökar runt i burarna som bara den och är väldigt tjuriga. Kajsa och Madicken är idag sexton dagar gångna och Selma nio dagar gången. Spännande! 
 
 
- Amanda

Småfix

22 April 2014, 21:44
Slutade halv tolv idag och åkte hem direkt, spenderade hela eftermiddagen vid kaninerna och småstädade lite i burarna samtidigt som kaninerna var ute i hagarna.
Bytte även bur till Selma, hon satt tidigare i den lilla inneburen i ladugården. Men nu när den stora inneburen på 150x80 är ledig så kunde jag låta henne bo i den istället. Hon var i alla fall väldigt nöjd över den nya buren och större ytan, kommer bli perfekt för henne att ha kull på.
 
Imorgon är jag ledig, har fått den lyxen att bara behöva gå i skolan på tisdagar, torsdagar och fredagar. Har alltså fyra dagar ledigt under veckorna och den tiden ska givetvis spenderas hos kaninerna!
Nu börjar det även bli grönt och fint ute, kanske dags att börja vänja in gräs hos kaninerna igen? Vill verkligen inte att de ska bli dåliga i magen under sommaren och man ska alltid börja ge små mängder och öka sakta och successivt.
 
Lite bilder:
 
 
 
 
 
 
 
- Amanda

Tävling imorgon.. igen !

20 April 2014, 23:25
Ja...imorgon bär det av till tävling igen XD Som sagt, mycket tävlingar nu! Imorgon är det tävling vid klubbstugan i klippan. Det är även påskcupen då, men har inga kaniner som ska vara med tyvärr. Kommer bli en lååång dag då det är hela 230 starter o.O Men kommer ändå bli kul, tycker alltid att det är kul på tävlingar. Man känner ju alla och man har ju samma intresse så det finns alltid nått att prata om ;) Imorgon ska alla med (förutom levi & inez som inte tävlas) ! Ska bli kul att ha alla mina hoppisar med mig, till och med Raavi ska med! Min bebis :3 
Har inte så mycket att skriva idag. Har inte gjort så mycket, städat burar, klippt klor och förberätt för imorgon..
Ganska tråkig dag liksom. Men vi hörs imorgon eller tisdag!
- Cecilia
 

Svar på kommentarer + burstädning

20 April 2014, 23:10
Fick en kommentar som jag tänkte besvara i ett inlägg eftersom flera personer kanske funderar över samma sak.
 
Från: Anonym
Hej Amanda!
Jo jag undrar varför du tar flera kullar samtidigt? Det är helt ditt val och jag menar absolut inget illa utan ja, varför inte bara ta typ en kull och få dom jätte tama och lägga all tid på dom? Detta är bara en liten fundering, jag är absolut ingen expert om kaninavel så därför undrar jag.
Ha det bra ! :)
 
Svar: Hej! Tack för din fråga och jag ska försöka svara så bra som möjligt.
Först och främst så lägger jag lika mycket tid på alla mina kullar, det kvittar om det är en kull eller tre kullar. Alla kaninungar och mödrarna får lika mycket uppmärksamhet, att få dem tama är inte heller några problem. De hanteras dagligen ifrån tidig ålder av mig och mina syskon, eftersom vi bor på gård så är det mycket rörelser och ljud. Så de vänjer sig vid det och blir inte alls rädda när man kommer. Ingen kaninunge som jag har sålt har varit rädd eller ohanterlig, utan alla har varit mysiga små hårbollar.
Sedan så avlar jag ganska aktivt inom utställning och målet är att få fram rastypiska ungar och det är inte alltid att det blir något att spara i en kull.
En annan anledning är att om man har flera honor samtidigt och något händer med en av mödrarna eller deras ungar medan ungarna ännu är små och ligger i boet, då kan man lägga över ungar till en annan hona. Även om en hona får en jättestor kull och en annan en väldigt liten så kan man lägga över några ungar till den som inte fick så många, då blir den honan som fick en jättestor kull inte lika sliten av att föda upp många ungar.
Jag påstår inte heller att jag är någon expert på kaninavel, jag kan det nödvändiga och lite till, men det går alltid att lära sig något nytt. Men detta är vad jag gör och lägger ner mycket tid på alla mina kullar.
Värre tycker jag att det är med uppfödare som kanske tar tjugo kullar samtidigt och den enda kontakten ungarna får med människor är vid fodring och burstädning.
Men jag hanterar och myser med alla mina ungar, de är alla så tama och sociala att de hänger på gallret när man kommer och vill alla komma fram samtidigt. Det händer lätt att de trillar ur buren eftersom de är så sociala och vill gosa.
 
Hoppas att du fått svar på dina funderingar!
/Amanda
 
---------------------------
 
Idag var det burstädning hos kaninerna som stod på schemat, städade alla uteburarna och undertiden fick kaninerna vara ute i hagarna. Imorgon ska jag städa åt Kajsa och Madicken som bor i varsin innebur i den före detta mjölkkammaren och åt Selma som också sitter i en innebur, fast i den tomma ladugården.
Det hyfsat fort att städa alla burarna, men tiden blev dock lite utdragen eftersom grannarna kom på kaningårdsbesök igen, de åker nämligen hem imorgon till Stockholm.
Så kaninerna matades med maskrosblad och blev klappade, vilket uppskattades av barnen och kaninerna. Alltid kul när folk vill komma förbi och titta, även om man är mitt uppe i burstädningen.
 
Selma som då sitter i karantän fick vara ute nästan hela dagen, hennes tillfälliga bur är så liten och jag vill ge henne möjlighet att röra på sig. Givetvis hade hon vatten, skugga och hö i hagen!
 
Selma
 
Tardis
 
Hermione Granger
 
Chell
 
Vissla
 
Rocky
 
- Amanda

Parningsdatum

20 April 2014, 22:27
Hej!
Det är så att jag inte haft så mycket tid över till att blogga, och ska jag vara ärlig så har jag inte riktigt haft någon lust heller. Men, nu ska jag uppdatera er så mycket jag kan framöver.
 
Tyvärr kommer jag inte tävla imorgon pga att min syster, som har körkort, ska jobba imorgon. Otroligt tråkigt då jag verkligen sett fram emot denna tävlingen. Men men, det kommer fler roliga tävlingar. Nästa tävling är dock inte fören den 10 maj, men endå. 
 
Kaninerna har suttit i sina hagar flera timmar varje dag och varit på lite promenader. Så som ni säkert förstår så är det inte jättemycket som har hänt. 
 
Jag har iallafall fått checkat av att Opal kommer få en kull hos mig. Hon paras redan den 24 maj på en tävling. Jag tror verkligen denna kullen kommer bli fantastisk, och jag måste säga att jag har fler intresserade på denna kull än jag trodde jag skulle få. Främst är det dock vänner till mig eller personer jag haft en del kontakt med, vilket är bra då det är en otroligt krävande ras så jag vet exakt vad för hem som erbjuds. 
Iallafall, Opal kommer paras med en vit rödögd dvärghare, ställd på 95,5p. Hanen är inte hopptävlad, endast tränad och hoppar riktigt fint. Däremot tävlar både föräldrarna och hans två bröder i svårklass. Dandy som han heter, var med i bronstrion i SM i fjol och hans mammas andra kull är två SM-vinnare nu i år, LU 2014.
Så som ni säkert har läst er till, så ser jag verkligen fram emot denna kull, och har en tanke om en mycket intressant fortsatt avel efter denna kull. Däremot har jag inte bestämt mig än fullt ut. 
 
Utöver detta så har jag även skurat ur alla transportburar. Sen har även Hanny fått en ny sele, superfin!
 
Ursäkta för mycket text, men det var väll ganska nödvändigt denna gången iallafall. 
Opal har nu boat in sig riktigt bra som innekanin. Så tänkte bjuda på en del söta bilder, men även på bilder jag tagit nu de senaste dagarna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
// Mathilda

Ike på promenad

19 April 2014, 17:02
Idag fick Ike vara ute på en tur, börjar snart vara dags att börja vara ute med alla, men marken är så blöt så jag måste gå en bit för att kunna vara ute med kaninerna och det är jag för lat för att göra 6 ggr per dag, vi väntar tills gräsmattan är snöfri istället.
 
En kanin i fejjan. Där ville Ike sitta nästan hela turen ned till ängen.
 
 Sen började han klättra ned
 
 Framme
 
Tjockar i sig en massa lingonris minsann
 
Full fart framåt! 
 
I morgon blir det väl Dexters tur kanske, om det är fint väder. Men nu ska jag i alla fall ge torkade nypon till alla kaniner, hade glömt bort min gömma med dem (måste gömma dem för pappa som äter upp dem annars) så kaninerna har inte fått sedan jag provtorkade i höstas, men nu ska de få smaka.
Önskar er alla en riktigt glad kaninpåsk!
 
-Sonia