Lång dag

28 Februari 2014, 21:11
Idag har det varit en lång och händelserik dag, jag och Emelie gick till hallen direkt efter frukosten. Kaninerna tyckes ha tagit natten med ro.
 
Vi började med att fylla på vatten och nytt hö till mina kaniner och några andra som vi fått ansvar över den dagen, ägarna kunde nämligen inte vara där just idag. Kaninerna uppskattade det iallafall, några hade ju kastat omkull skålarna under natten och hade då inget vatten. De var såklart rätt törstiga. Jag mötte även upp Elin och tog emot sexton Akitaskålar som jag förbeställt.
Sedan vid tiotiden skulle jag äntligen möta upp Sandra och få ta Rocky och Tardis. De var lika söta båda två, men det var något alldeles särskilt med Tardis som gjorde att jag blev riktigt fast vid henne.
 
Själva bedömningen började inte förrän tolv, så vi sysselsatte oss med att mingla runt lite i utställningshallen och så gick jag förbi Gnagarbodens försäljning och köpte Show White Paste och en rosa bogsele.
Vi gick även och åt innan invigningen, pappa var i Stockholm och hälsade på farmor, så det var bara jag och Emelie.
 
Det tog inte alls lång tid innan mina kaniner blev bedömda på eftermiddagen, rätt hyfsade poäng men hade förväntat mig mer. Resultaten blev:
Ringmurens Vissla - 91 p (tung)
Kaupungs Kajal - 90,5 p (styva öron)
Ringmurens Chell - 92,5 p (Bästa lejonhuvade dvärgvädur)
Kaupungs Mio - 92 p
 
Resten utav tiden gick vi bara runt och kollade på kaninerna, rätt långtråkigt. Men mot halv sextiden fick vi tillstånd att ta ut Rocky och Tardis ur hallen.
Det var så varmt där inne och de mår bättre av att vara i bilen. Då kan vi även ha ut dem korta stunder i sele så de får rasta av sig.
 
Sen gick vi tillbaka, kvällsfodrade och sedan gick vi till restaurang och åt kvällsmat, därefter gick vi tillbaka till vandrarhemmet för kvällen.
 
Hallsjö's Rocky
 
Fröken Fröjds Tardis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Amanda

På plats

27 Februari 2014, 14:51
Hejsan
Nu är vi på plats på vandrarhemmet och väntar nu på att klockan ska bli sju, då kan man nämligen få komma in med kaninerna i utställningshallen.
 
Båt och bilresan gick bra med kaninerna, de är så lugna och ligger mest ner och vilar. Har sett till att de har rikligt med hö och givetvis vatten. Så några timmar till i transportlådorna lär inte skada.
 
 
 
 
- Amanda

Färdigpackat inför LU!

26 Februari 2014, 22:32
Då var det färdigpackat inför morgondagens resa till LU! 
Kaninernas burar är inpackade och strödda, våra väskor är packade & allt foder + kaninernas saker är inräknat. 

Jag har även fixat iordning en innebur idag eftersom jag får med mig Links halvbror hem från LU, Milleniums Once Upon A Star, han kommer hit på prov och ska vara här en period och se ifall han trivs här. Ifall han trivs kommer han att stanna.
Efter LU så ska även lejonen få "ta ledig", det innebär att utsällning skjuts upp till hösten & hoppningen drar igång igen.

Imorogn åker vi vid 10 tiden, och vi räknar med 7 timmar med pauser upp till Södertälje. Det bli alltså en lång resa. Men vi får se hur mycket jag kan uppdatera under helgen, beror helt och hållet på om jag har internet eller inte. Jag kommer i vilket fall försöka fota en hel del! :)
 
 
// Mathilda

Jag vill men kan inte sova

26 Februari 2014, 22:17
Kaninerna är putsade ända in i det sista, har verkligen kämpat hela dagen med att få tassarna  rena, men Chells tassar är fortfarande rätt gula. Men ska göra en sista puts imorgon bitti. 
 
Transportburarna är strödda, foder och utrustning packat och mina egna saker är också packade. Så allt är nästan klart, återstår bara en sista liten puts imorgon och sedan är vi fit for fight. 
 
Ska upp redan vid fyra, somnade vid åtta och vaknade en timme senare. Så nu verkar det omöjligt att somna om, är alldeles för uppspelt. Men ska försöka koppla av försöka få några timmars sömn.
 
 
- Amanda

Checklista

26 Februari 2014, 10:10
Okej, nu är jag ordentligt nervös inför morgondagen. Tänk att imorgon sätter vi kurs emot Södertälje och jag har fortfarande en del att göra.
  • Packa kaninsaker (foder, borstar, Kajals stamtavla...)
  • Packa klart i min egna väska
  • Tvätta tassarna rena på kaninerna som ska med
  • Eventuellt klippa klor (klippte förra veckan, så tror inte att det är nödvändigt)
  • En sista puts på hela kaninerna
  • Märka upp pellets och skriva utfodringspapper till mormor som ska sköta kaninerna som är kvar hemma
Kanske inte låter som jättemycket, men det tar sin lilla tid och särskilt tidskrävande är att få bort allt det gula ifrån kaninernas tassar, Vissla som är vit blir extra svår! Men har min kompis Felicia till hjälp ett par timmar, går förhoppningsvis lite snabbare då.
 
Vi kommer då åka med morgonfärjan till Nynäshamn imorgon, pappa hämtar mig och kaninerna klockan sex, sedan åker vi in till stan och hämtar Emelie, en kompis och tidigare kaninköpare till mig. Hon ska bara följa med, men hennes utställningskanin Malva (Egenuppfödd och heter Kaupungs Ronja på pappret) blir hemma.
 
På lördagen kommer jag dessutom träffa Sandra och äntligen få ta Tardis och Rocky, ska verkligen bli kul att få hem dem!
 
Ska försöka vara aktiv och blogga när jag är där uppe, datorn blir kvar hemma, men jag har alltid mobilen och lite fri surf kvar på den. Så kan väl utnyttja det sista till att hålla bloggen uppdaterad.
 
Men nu måsta jag dra och se till att få allting gjort, ska försöka slänga upp ett blogginlägg ikväll också om jag hinner, men det är inte hundra procent säkert.
Hur som helst, nu tar vi alla och taggar järnet inför LU!
 
- Amanda

Nya dynan!

25 Februari 2014, 19:14
Lösningen på hylla och trycksår är löst, så nu har Ike fått tillbaka sitthyllan!
 
Såhär blev det, köpte en skumgummi"bit" (200x80 cm) på jysk, tillsammans med en bit vaxduk som jag vände ut och in, eftersom framsidan är så halkig men håller emot vätska bra, ifall han skulle kissa på den. Fäste allt med självhäftande kardborreband.
 
Han verkade gilla den i alla fall, han satte sig där direkt så han fick en del av sin kvällsmat där. 
Tror jag ska använda resterna till att göra några dynor till transportburarna.
-Sonia

Åh Gud! LU snart...

24 Februari 2014, 22:54
Det är helt otroligt, om endast tre dagar beger vi oss till Södertälje för Landsutställningen. Vart har tiden tagit vägen? Har fortfarande väldigt mycket att göra och får verkligen ligga i och putsa upp kaninerna de sista dagarna nu. Vissla är åtminstone klar med trimmningen av kjolen, nu ska bara tassarna bli vita.
 
Min vän Felicia är även här på besök, hon ska bo hos mig mellan måndag och onsdag. Så hon får allt ta och hjälpa mig lite med alla förberedelser, samt gosa med kaninerna och kaninungarna. Idag har vi främst myst med Vildas kaninungar, de fick komma ut och skutta på golvet i vardagsrummet. De busade runt som små galningar och skulle undersöka precis allting i rummet. Särskilt intressant var sladdarna till den stationära datorn, hehe.
 
 
 
 
- Amanda

Sövd och röntgad

24 Februari 2014, 20:01
Hej!
Jag har inte uppdaterat så jättemycket om hur det gått för Texas den senaste veckan.
Han blev iallafall sämre så idag fick han åka in till veterinären. Han blev röntgad och resultatet blev inte så mycket, så bilderna skickades in till en specialist. Det kan ha något att göra med kindtänderna, men det är absolut inte säkert. Men det lutar just nu åt att det är kindtänderna som spökar, och det man kan göra isåfall är att ta bort dom, vilket inte jag anser som ett värdigt liv för en kanin. Men det har även varit prat om att det eventuellt kan bli nödvändigt att amputera bort ögat. Men det är mest spekulationer, vi får se vad specialisten säger.
 
Veterinären kommer ringa i veckan, så vi får hoppas på det bästa.
Men om det är något av de känner jag inte att jag kan göra så mycket mer än vad jag har gjort, jag tycker inte det är rätt emot kaninen att utsättas för ett liv med riktigt försämrad syn (kanske till och med blidn) eller ett liv utan kindtänder, det bara egosistiskt från min sida. Hur mycket jag än älskar honom vill jag inte att han ska lida, det finns tyvärr en gräns för vad man kan utsätta sina kaniner för. 
 
 
// Mathilda

Ali´s första tävling planerad!

23 Februari 2014, 21:29
Nu har jag precis anmält Ali till lätt rak start den 1.e mars! kommer bli så kul! finaste bebisen är äntligen redo! ♥ Kommer be Henny filma henne så ni får se ;)
Foto: Henny Nilsson
-cecilia
 

Trestads KH 22/2 - Resultaten

23 Februari 2014, 19:53
Härlig dag i Uddevalla igår, alla kaninerna gick jättebra. 
Dom är helt enkelt bäst!

Link gick fint enda från början. I första medeln gick han på 1+3 (blev väldigt stressad/rädd i finalen av de höga ljudet som kom av regnet). I andra medeln gick han på 1+1 och kom 6:a, 2 placeringar ifrån att bli svår, men men, vi tar de nästa gång! 
 
Omgång 1 - Grunden
Omgång 1 - Finalen
Omgång 2 - Finalen
 
--------------------------------------

Opal var grym, antagligen för att de inte va så kallt. Hon gick på 2 fel både i första och i andra medeln, dock kom hon hon inte till final någon gång. Men oj vad hon kämpade och flög över hindren, även de maxade. Det var absolut hennes 2 bästa starter hittills! 
 
Omgång 1 - Grunden
Omgång 2 - Grunden
 
--------------------------------------

Hanny var lite stel. Men trots det gick hon på 1+0 i första medeln och vann klassen. I andra medeln gick hon på 2 fel och kom inte till final, men är riktigt stolt över henne också!
 
Omgång 1 Grunden
Omgång 1 - Finalen
Omgång 2 - Grunden
 
 
// Mathilda

Dexter är "borta"

23 Februari 2014, 11:23
Någon som kan se var skrutten tagit vägen?
 
Höll på att dö i morse när jag inte såg honom direkt när jag öppnade buren, svårt att tappa bort en kanin i en kvadratmeterstor bur, men jag lyckades. Trodde att han blivit stulen först men så hittade jag honom, under sitthyllan nedgosad i halmen. Lite yrvaket tittade han tillbaka på mig och såg så oskyldig ut som han bara kan.
Man märker tydligt att kaninerna är grynings och skymningsaktiva alltså, så fort det börjar mörkna är det full rulle men såhär på helgerna är de trötta när man kommer ut vid 9-tiden, eftersom då är det fullt dagsljus ute (här stiger solen nämligen upp redan vid halv sjutiden och det är ljust till ungefär 17 på kvällen, så underbart jämfört med i midvintertider då solen stiger upp vid 10 och är nere vid 14-15). 
 
-Sonia

Vila i frid Sockerdricka

22 Februari 2014, 21:33
Detta inlägg har jag valt att vänta med, detta beror på att det förmodligen lär väcka starka reaktioner hos vissa människor.
För några dagar sedan när jag kom hem ifrån skolan och kom ut till kaninerna så såg jag att Sockerdricka satt och tryckte längst in i buren. Jag öppnade buren och det första som fångade min uppmärksamhet var att matskålen var orörd, kvällspelletsen låg kvar och höet såg orört ut, likaså även vattnet i vattenskålen. Hon satt med kutad rygg och magen var uppsvälld, misstänkte direkt förstoppning.
Jag tog henne ur buren och satte henne försiktigt på marken, hon reagerade inte alls och när jag satte ner henne på marken så satt hon still och skakade, sedan började hon helt plötsligt krampa och då tog jag beslutet att akutavliva henne hemma.
Vi har en bit att åka till veterinären och jag ville inte ta risken att stressa henne med en bilresa, därav det hastiga avlivningsbeslutet. Detta är då anledningen till att jag inte ville skriva om det tidigare, jag vet att många människor skulle direkt åka till veterinär och göra precis allt och kan tycka att jag inte behandlar mina djur rättvist och inte vill kämpa för dem osv, men jag ansåg att en lång bilresa skulle vara för stressande och en onödig risk.
 
Sockerdricka fick somna in snabbt och led inte alls, det gick på några sekunder och nu skuttar hon för evigt på de gröna ängarna med många kaninkompisar, du kommer föralltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Vila i frid tjejen! <3
 
 
- Amanda

Halmbädd

22 Februari 2014, 12:26
Sedan några veckor tillbaka har jag haft halmbädd hos mina kaniner. Nu har jag tänkt berätta lite kort om hur man arrangerar en halmbädd och hur den ska skötas.
Många tänker sig att en bädd är äcklig och stinker eftersom allt bajs lämnas kvar och bara skyfflas över med strö, men så är inte fallet, inte om bädden sköts rätt.
 
Botten
I botten utav bädden kan man lägga stelosan eller liknande, som tar bort ammoniaklukt. Jag har inte använt mig utav det, och det luktar ändå inte.
Ett tjockt lager utav ett uppsugande strö är nödvändigt i botten, jag har använt mig utav spån. Det är nämligen tänkt så att kisset ska rinna genom halmen och ned till spånet, som suger upp det.
 
 
Här kan man se hur tjockt jag har lagt det, men man kan med fördel lägga tjockare.
 

Övre lagret
Ovanpå spånet (eller vad man nu har valt för strö) lägger man ett tjockt lager halm. Jag har vetehalm hos mina, eftersom det färgar utav sig på tassarna minst. Kornhalm kan ha hulingar på sig, som kaninen kan skada sig på om den äter halmen (vilket den mest sannolikt kommer att göra).
 
 Såhär tjockt och mysigt har Locke hos sig, uppskattningsvis är bädden ca 20-25 cm.
 
Att sköta bädden
Såklart måste bädden skötas om också, så den inte luktar eller blir blöt. Varje dag lägger jag in ett nytt lager halm där det behövs. Det är viktigt att se till så att bädden inte blir fuktig/blöt och att den är ren.
En gång i veckan brukar jag ta ut de översta lagren av halmen på de ställen där de bajsat och kissat mest, jag brukar även byta det undre spånlagret lite nu och då, men inte lika ofta som halmlagren. Detta gör jag för att bädden inte ska bli så tjock att kaninerna inte kan ställa sig på bakbenen, men har man burar med riktigt högt i tak kan man vänta längre mellan lagerbytena. 
 
-Sonia
 
 

Mot träning !

22 Februari 2014, 10:48
 
Nu är allt packat och ska snart sätta ut kaninerna i burarna sen bär det av till träning med Emma, Henny & Tilde. Fint väder och kameran packad, detta kommer bli riktigt kul precis som förra gången. Förvänta er bilder ikväll eller imorgon. Idag är det bara Ali, Raavi och Siri som ska med och träna då Inez har fått trycksår så hon ska vila så hon är redo för utesesongen. Ja just det, jag hämtade hem siri i torsdags, det har jag helt glömt att säga ;) Hon är riktigt härlig! underbart trevlig kanin! :D Men nu måste jag lasta in djurna i burarna, hörs senare!
- Cecilia
 
 
 
 
 
 
 

Sportlov!

21 Februari 2014, 23:24
Äntligen dags för sportlov! Skönt med ledighet och det innebär mycket pyssel hos kaninerna, har ju rätt mycket att förbereda inför LU. Nu är det bara en vecka kvar, är oerhört nervös och förväntansfull. Särskilt roligt är att man kommer hem med två extra kaniner, dock lär fina Mio inte komma med hem igen. Han ska nämligen få flytta till ett nytt hem med kärlek och uppmärksamhet, han kommer få bo i en box och leva lyxliv.
 
Imorgon ska jag kolla hur transportlådorna ser ut, de är förmodligen rätt dammiga och behöver städas ur ordentligt. Ska även sätta ihop tillfälliga burar av kompostgaller där alla kaninerna som kommer med till LU och de två som kommer med hem ska få sitta i karantän, man vet ju aldrig ifall man skulle råka få med sig någon form av ohyra hem.
 
 
 
 
 
 
 
 

- Amanda