Lära kaninen hoppa: Del 1 - Lära känna kaninen

30 Juli 2014, 10:27
 
Hur man lär kaninen hoppa är en fråga som många ställer sig när dom för första gången stöter på kaninhoppning. Är det svårt? Varför hoppar inte min kanin?
Frågorna är många och svaret är inte ett.
 
När vi bakom bunnyday själva började med sporten önskar vi att det fanns denna typ av artikelserie att ta del av, därför har vi tillsammans bestämt oss för att hjälpa så många nybörjare som möjligt genom att lägga samman våra kunskaper inom ämnet. 
 
 
Ni ska nu få följa kaninen Milton från hans tid som kaninunge till en tävlingskanin ute på banorna. Men för att få en djupare blick om Milton som kanin så följer en snabb presentation:
 
Silverados il Migliore "Milton" kom hem till mig vid 9 veckors ålder. Han är efter två obesläktade och sparsamt tävlande hoppkaniner som inte är klassade så högt som dom förtjänar att vara. Miltons föräldrar har alltså inga meriter och Milton själv har alltså ingen som helst hoppstam. Milton är ensam överlevande i sin kull då hans enda syskon var dödfödd. Detta gjorde att han fick en fostermamma och fostersyskon redan det första dygnet. Som individ är han en otroligt nyfiken kille med hjärtat på rätt ställe. Han är en liten kille som alltid ska vara med överallt, att ha all uppmärksamhet och gos är nämligen det bästa han vet. I denna artikelserie kommer du få följa Miltons träning från grunden till tävlande kanin ute på banorna som presterande hoppkanin.
 
 
 
En kanin får tidigast göra sin tävlingsdebut vid 4 månaders ålder, men någon maxgräns för kaninens ålder finns inte. Så det är inget måste att kaninen ska börja tävla vid 4 månaders ålder. Det spelar alltså ingen roll om kaninen är ung eller gammal, den har fortfarande samma förutsättningar att bli en duktig hoppare. Debutera hellre kaninen senare om du känner att den inte är redo vid 4 månader, att vänta i detta läget kommer endas förbättra kaninens förutsättningar ute på banan.
 
Innan debuten bör kanin ha tränat på lite hinder hemma. Men att börja hoppträna vid 8 veckors ålder är på tok för tidigt eftersom kaninen fortfarande växer både fysiskt och mentalt oerhört mycket. Kaninen påfrestas under hoppning och risken för skelettskador är stor vid hoppträning med en så ung kanin. Därför väntar man till minst 3 månader innan man påbörjar hoppträningen, gärna 3,5 månader. Personligen känner man sin kanin allra bäst, men känner man att den inte är redo vid 3 månader, vänta hellre!
 
Lär känna din kanin
För att man senare ska bli ett starkt team på tävlingsbanorna är det viktigt att man lär känna sin kanin både in- och utantill. Detta tar olika lång tid beroende på person och kanin, och det man gör är helt enkeöt att spendera tid tillsammans. Din kanin ska känna att den kan lita på dig, och att den tycker om att du är i dess närvaro. Lägger ni stor vikt på just denna biten kommer det ge fina resultat under kommande träning. Men glöm inte bort att detta är något du alltid måste göra för att hålla eran relation på topp, umgås. Om ni hittar på en massa roligt tillsammans kommer hoppningen bli som ännu ett av mattes/husses roliga påhitt för kaninen.
 
 
Kom ihåg!
När du lär din kanin att hoppa är alltid regel nummer 1 tålamod. Med massvis av tålamod och envishet kan de allra flesta kaninerna lära sig att hoppa. Det svåra är nämligen inte att lära kaninen att hoppa högt eller långt, utan att få den att förstå själva grejen med hoppning. När den förstått det kan ni tillsammans nå långt väldigt långt. Men man måste alltid komma ihåg att kaninen är liksom vi en levande varelse med egna tankar och åsikter. Därför kan du inte tvinga en kanin till att hoppa, hur hade du känt dig om du exempelvis blev tvingad att gå i boxning fastän dig var livrädd att gå in i ringen? Liksom vi gillar alla kaniner olika saker och det är något man måste respektera. När du har lärt dig att respektera din kanin kommer den respektera dig.
 
 
 "Att stressa sig igenom ett steg kommer skapa problem under senare steg. Så ta det i kaninens takt och var hellre långsam och nogrann med träningen än snabb och slarvig under de olika momenten. På så sätt kommer du och din kanin bli ett oslagbart team på banorna i framtiden."
 
 
- Copyright by Bunnyday.blogg.se

Kommentarer
Postat av: Link äger

Jag har en fråga... Jag fick min nya kanin för snart fyra månader sedan, och han är en hur snäll kille som helst. Han är ca. 3 år gammal, så jag testade att hoppa lite med honom, och han fattade precis hur man skulle göra. Nu har vi fortsatt hoppa, och han kan hoppa 40 cm. Jag skulle vilja tävla med honom, men problemet är att han typ är rädd för kopplet. Eller, jag vet inte riktigt. Han är så full med energi så jag försöker gå i koppel med honom varje dag, men ibland bara rusar han iväg, jättesnabbt. När jag då tar av kopplet är han lugn igen, men jag vill inte ha honom lös i vår trädgård för han skulle lätt kunna springa ut på gatan. När han kom till mig var han inte alls rädd för kopplet, och jag tror inte hoppningen har gjort honom rädd, för det är när han hoppar han är som lugnast. Och när han hoppat klart banan, vill han alltid springa in i buskar eller nåt sånt. Så, jag undrar om någon av er har förslag på hur jag ska göra?

Svar: Hej! Under del 3 av våran artikelserie går vi in på hur man vänjer kaninen att gå i koppel, det låter som om din kanin saknar lite av den grunliga träningen som är bäst att göra innan man går på hoppningen. Vi släpper serien varje onsdag, så om du väntar på att de kommer ut hoppas jag du får en hel del inspiration! :) /Mathilda
bunnyday.blogg.se

2014-08-03 @ 19:33:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback