Lära kaninen hoppa: Del 5 - Hinderträning

03 December 2014, 08:17
 
Hur man lär kaninen hoppa är en fråga som många ställer sig när dom för första gången stöter på kaninhoppning. Är det svårt? Varför hoppar inte min kanin?
Frågorna är många och svaret är inte ett.
 
När vi bakom bunnyday själva började med sporten önskar vi att det fanns denna typ av artikelserie att ta del av, därför har vi tillsammans bestämt oss för att hjälpa så många nybörjare som möjligt genom att lägga samman våra kunskaper inom ämnet. 
 
 
Innan du påbörjar detta steget är det viktigt att din kanin kan kommandon samt inte stressar i selen. Om kaninen inte kan detta och du trots allt påbörjar hinderträningen kan hindren bli ytterligare ett stressmoment för kaninen. 
 
Först är det viktigt att veta att en kanin inte blir en elithoppare över en dag. För att en kanin ska bli duktig behöver den träning, och då inte bara hinderträning. Något många glömmer är att kaniner behöver en bra kondition och muskelatur för att orka hoppa. Hoppning är påfrestande för en kanin, så utan rätt träning kommer man inte långt. 
Man ska även komma ihåg att den bästa kaninen inte behöver vara den som hoppa högst. Hoppning handlar inte bara om höjder utan mer om mentalitet. 
 
 
Låt kaninen titta
Något som jag kan rekomendera är att låta kaninen kolla in ett hinder innan träningen påbörjas. Ett bra knep är att sätta kaninen i sin hage samtidigt som där står ett hinder med 1-2 bommar (beroende på hindrets bomhöjd).
Kaninen är nu på en trygg plats med ett främmande föremål. Oftast lockar nu nyfiken fram hos kaninen, gör den inte det så måste man ha tålamod, kaninen kommer förr eller senare undersöka hindret. När detta sker är det bara att låta kaninen göra sitt, men gå inte därifrån. Oftast hoppar kaninen tillslut över hindret, gör den det är det bra, men det gör absolut ingenting om kaninen istället fokuserar på annat då kaninen endast ska hoppa om den själv vill det. 
 
Tanken med detta är att kaninen inte ska se hindet som något läskigt utan istället något som alltid finns i vardagen. Hindret måste däremot vara rivbart från båda hållen så att kaninen inte fastnar och skadar sig eller grips av panik. 
 
 
Åter igen, undersök
Nu är tanken att kaninen åter igen ska få undersöka hindet, men denna gång inte i hagen. 
Sätt upp ett par hinder på rad i trädgården, men dessa ska ej ha bommar. Kaninen ska ännu inte hoppa något utan istället undersöka hinderstöden när den själv vill och om den vill. 
 
Sätt ner kaninen framför första hindret och låt den kolla in stöden. Om kaninen är helt ointresserad och istället springer och hittar på annat låter du den göra det. Men när den tröttnar på det den fann lyfter du upp kaninen och går tillbaka med den. Om kaninen upprepande gånger springer iväg till annat kan du testa sätta kaninen mellan två stöd. 
Oftast brukar inte detta vara några problem, kaninen är nyfikna djur. Men det händer då och då att både hoppavlade och icke hoppavlade kaniner är ointresserade, men då gäller det bara att visa kaninen på nytt. Det är bra att den får se hinder innan den faktiskt börjar med hoppningen. 
 
 
Sammanfattning
Det är mycket träning även med hinderstöden innan kaninen går in på hoppträningen. Under nästa steg kommer jag gå in på hur man går till väga för att lära kaninen hoppa.
 

"Att stressa sig igenom ett steg kommer skapa problem under senare steg. Så ta det i kaninens takt och var hellre långsam och nogrann med träningen än snabb och slarvig under de olika momenten. På så sätt kommer du och din kanin bli ett oslagbart team på banorna i framtiden."

 
© Copyright by www.bunnyday.blogg.se ©
Vi ser helst att både bilder och text stannar här, stöld av text och bilder anmäls.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback