Lära kaninen hoppa, Del 3 - Koppelträning

13 Augusti 2014, 10:32
 
Hur man lär kaninen hoppa är en fråga som många ställer sig när dom för första gången stöter på kaninhoppning. Är det svårt? Varför hoppar inte min kanin?
Frågorna är många och svaret är inte ett.
 
När vi bakom bunnyday själva började med sporten önskar vi att det fanns denna typ av artikelserie att ta del av, därför har vi tillsammans bestämt oss för att hjälpa så många nybörjare som möjligt genom att lägga samman våra kunskaper inom ämnet. 
 
 
Innan du går på detta steget ska kaninen vara lugn och trygg i selen, då slipper du att kaninen totalvägrar att röra på sig eller springer ifrån selen. En kanin som är van i sele bryr sig inte om selen.

Gör du inte detta steg ordentligt kommer ni få problem under nästa. Så arbeta hårt och ge inte upp trots att du får bakslag. Bakslag får man alltid i träning, och det är just då man inte ska ge upp.
 
Första gången ute i koppel
När kaninen för första gången kommer ut i koppel är det viktigt att det är i en trygg miljö, gärna runt hagen där kaninen tidigare seltränats.
Du måste låta kaninen gå precis var den vill utan att dra något i kopplet, låt bara kopplet vara slappt mellan selen och din hand. Du ska alltså inte styra kaninen med hjälp av kopplet, utan låt kaninen gå precis vart den vill. Om du måste styra kaninen trots allt, gör det med händerna. Går kaninen till ett ställe den inte får vara plockar du upp den och sätter ner den åt ett annat håll.
 
Se bara till så att kaninen inte får kopplet mellan benen, det stressar kaninen och om det vill sig riktigt illa kanin kaninen bryta benet.
 
 
Vilket koppel?
Lika viktigt som det är för kaninen att trivas i selen är det för dig att trivas med kopplet.
Tyvärr har många djurbutiker väldigt korta koppel vilket är näst intill omöjligt att ha sedan när ni ska börja hoppträna. Försök hitta ett koppel på minst 2 meter, gärna längre. Jag föredrar 3,5 meter, men det är en smaksak.
I början kan det vara lite trixigt att hålla kopplet otrasslat. Men med tiden lär man sig att få en god koppelkontroll, vissa virar kopplet runt handen medan andra håller allt i hanen. Så pröva dig fram samt öva och öva!
 
Det finns en del seltillverkare som även gör koppel, bra tips är:
Melodys selar
Pralinens selar
Empas djurtillbehör
 
 
Sammanfattning
Nu har vi precis kommit igång med selträningen, få kaninen att se selen som något roligt. När kaninen är ute i sele ska den inte störas av selen. Ta det försiktigt och ryck absolut inte i kopplet! 
Än sålänge är kopplet till för säkerhets skull, så att kaninen inte rymmer.
 
"Att stressa sig igenom ett steg kommer skapa problem under senare steg. Så ta det i kaninens takt och var hellre långsam och nogrann med träningen än snabb och slarvig under de olika momenten. På så sätt kommer du och din kanin bli ett oslagbart team på banorna i framtiden."
 
- Copyright by Bynnyday.blogg.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback