Lära kaninen hoppa: Del 2 - Selträning

06 Augusti 2014, 11:08
 
Hur man lär kaninen hoppa är en fråga som många ställer sig när dom för första gången stöter på kaninhoppning. Är det svårt? Varför hoppar inte min kanin?
Frågorna är många och svaret är inte ett.
 
När vi bakom bunnyday själva började med sporten önskar vi att det fanns denna typ av artikelserie att ta del av, därför har vi tillsammans bestämt oss för att hjälpa så många nybörjare som möjligt genom att lägga samman våra kunskaper inom ämnet. 
 
 
Nu är det dags för det andra steget, att vänja kaninen i selen. 
Visst kan det kännas onödigt om man tidigare inte varit så noga med detta steget. Men med en bra grund där kaninen är trygg i sig själv gör det enklare under nästa steg.
 
Hur gammal en kanin ska vara när selen åker på för första gången är lite olika från kanin till kanin. Man brukar säga att 3 månader är relativt lagom, då brukar kaniner ha växt på sig en del. 
Milton fick på sig selen för första gången vid precis 3 månaders ålder. Det skulle absolut inte varit några problem med att sätta på den tidigare, men eftersom han kom till mig vid 9 veckors ålder kunde jag lika väl vänta lite extra. 
Det är viktigt att man låter kaninungen vara bebis istället för att gå till vuxenstadiet för tidigt. 
 
 
Första gången i sele
Det är viktigt att den första gången kaninen har en sele på sig blir en bra upplevelse, så att selen klassas som positiv för kaninen. Var nogran så att kaninen inte blir stressad, det kan orsaka rädsla för selen och själva selningen i framtiden, vilket kan vara svårt att rätta till. Så gör rätt redan från början. 
 
När du ska sätta på selen är det viktigt att det görs försiktigt. Så sätt dig med kaninen i knät och mys en stund så att kaninen blir riktigt avslappnad och nöjd. Den ska helt enkelt njuta av att sitta i knät. 
När du känner att kaninen är riktigt avslappnad plockar du fram selen och visar den för kaninen. Låt kaninen titta och lukta på den. 
 
 
När selen inte är nåt problem för kaninen till synes ska du sätta på den. Detta gör du liksom det andra väldigt lugnt och klappa gärna lite samtidigt. 
För att kaninen under hela stunden ska trivas och må bra släpper du kaninen lös i antingen ett rum eller i en hage där den tidigare varit. Då vet kaninen att platsen är helt ofarlig och den kan därmed ta det lugnt. 
Anledningen till att kaninen släpps på detta sättet med selen på är för att den ska slippa ha ett läskigt koppel hängades samt en "jagande" människa bakom sig som lite konstigt går efter. 
 
Det viktigaste av allt är att du under tiden kaninen har selen på dig aldrig lämnar den. Var alltid där och ha koll på den, det finns risk att kaninen fastnar och av ren panik sliter, vilket kan medföra skador. 
 
 
 
Vilken sele?
Det finns en rad olika varianter av selar, och det viktigaste är kaninen är lugn och trivs i sin sele. Det är då typen av sele spelar mindre roll.
Det som är bra är att redan från början använda en godkänd sele. De du då har att välja mellan är H-selen, bogselen och bröstselen.
 
H-selen
Alla selar har olika inriktningar. Men om du som nybörjare ska välja sele kan jag rekomendera en H-sele då denna är enkel att sätta samt är rymningssäker. 
 
 
Bröstselen
Bröstselen är i princip som en H-sele, bara det att den har ett band under bröstet, vilket blir som ett stöd för dragiga kaniner. Men denna selen är inget jag rekomenderar om du är ny då den kan vara lite trixig att få på samt att den lätt hamnar fel på unga och ej färdigväxta kaniner. 
 
 
Bogselen
Den sista selen är bogselen som är i princip samma modell som används på hästar. Denna selen är ingen bra sele för en rymningsvillig kanin då den är väldigt enkel att komma ur. Sedan ger den väldigt mycket ryck mot halsen. Men har du en lugn kanin är denna sele absolut inga problem. 
 
 
 
Så kom ihåg att kaninen ska trivas med selen, inte du. 
Som många säkert sett finns det en det selar att köpa i djuraffärer, oftast i typen H-sele. Dessa selar är inte i så bra kvalité och priset är ganska högt. 
 
Det finns en hel del olika seltillverkare som själva sysslar med kaninhoppning. Om du hör med dom är jag säker på att ni kan filura ut vilken sele som passar just din kanin.
De vi kan tipsa om, som vi själva köper selar av är:
Melodys selar
Johannas selar
Pralinens selar
Gullvinkens kaninselar
Empas djurtillbehör
 
 
Sammanfattning
Liksom under första steget är tålamod det viktigaste. Chansen för att kaninen förstår är som störst när den är i en lugn och trygg miljö. 
Att välja sele kan vara lite trixigt i början, jag själv provade alla modellerna innan jag fann den som mina kaniner trivdes i. Så man får helt enkelt testa sig fram, men att köpa en H-sele som ovan ägare kan vara en stor fördel.
 
"Att stressa sig igenom ett steg kommer skapa problem under senare steg. Så ta det i kaninens takt och var hellre långsam och nogrann med träningen än snabb och slarvig under de olika momenten. På så sätt kommer du och din kanin bli ett oslagbart team på banorna i framtiden."
 
Copyright by Bunnyday.blogg.se

Kommentarer
Postat av: ɑ n n i k ɑ

Bra tips :) Själv brukar jag löshoppa min ena kanin, då han inte gillar selen och han hoppar gärna över höga hinder som jag har byggt upp åt honom.

Min andra kanin kan inte ens hoppa över en liten pinne på marken haha!

Svar: Ja man får hitta knepen för de olika kaninerna, det är inte många av mina kaniner jag kunnat träna på samma sätt. :)
Löshoppa får man ju inte göra när man tävlar, men är det bara hemma så funkar ju det precis lika bra!
bunnyday.blogg.se

2014-08-06 @ 11:22:56
URL: http://blogofphoto.webblogg.se
Postat av: Jenny

Ger inte h-selen mer ryck mot halsen än bogselen?

Svar: Bogselen ger bara ryck i halsen medan H-selen ger i både hals och mage, alltså jämnar H-selen ut trycket på två punkter. :)
bunnyday.blogg.se

2014-08-07 @ 11:50:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback