Att skaffa kanin: Del 3 - Rengöring av buren
15 Augusti 2014, 09:36Har man en kanin ska det givetvis städas. Hur ofta man behöver städa är olika från kanin till kanin. En del kanske går på låda och då räcker det ofta med att tömma lådan varje/varannan dag och städa resten av buren mer sällan, medan man får städa hela buren oftare hos andra kaniner.
Det är viktigt att hålla rent hos kaninen då de är väldigt renliga djur, dessutom är kaniners urin väldigt frätande och kan orsaka skador under tassarna på kaninen och kan lukta illa.
Redskap
När man städar buren så kan man använda en kattlådespade till att plocka upp avföringen med. En liten spade som används i sandlådor av barn brukar också fungera bra. Till en större markbur (såsom ett hägn/hage) kan man använda sig utav en vanlig stallspade och en kratta.
Ett skottkär brukar vara vanligt att man använder till sina utekaniner, bor kaninen inomhus kan en säck/påse vara ett bättre alternativ.
Städning
Det är inte så svårt egentligen, bara att plocka upp avföringen, eller kanske ta ut hela toalådan om man har någon och tömma ur den på lämpligt sätt. Under tiden kan det vara trevlig för kaninen att vara ute och skutta, och kanske lugnare för dig om du har en hemskt nyfiken kanin som inte låter dig städa i fred.
När du sedan tagit ut avföringen fyller du bara på med strömaterial och så kan du sätta in kaninen igen, men den blir bara glad om den får vara ute ett tag till.
På vintern kan ströet frysa fast, och då kan man använda sig utav en djupströbädd. En sådan anordnar man genom att lägga ett lager spån/torv eller annat material med god uppsugningsförmåga och därefter halm ovanpå. Sedan tar man bara ut det översta lagret och fyller på med halm ovanpå.
En bra idé kan vara att göra en ordentligt urstädning av buren några gånger per år då man tar ut allt strö och spolar ur buren och skrubbar den med till exempel såpa. Därefter kan man gärna använda något desinfektionsmedel för att minska risken för smittor.
Vad gör man med avföringen sedan?
Många som har egen trädgård/gård komposterar bajset för att använda som gödsel, eller bara för att bli av med det på ett miljövänligare sätt. Vad man kan tänka på då är att spån kanske inte är optimalt om man vill att komposteringsprocessen ska gå fort då det tar väldigt lång tid för spånet att brytas ned.
Bor man i lägenhet så har man inte alltid tillgång till en plats att kompostera på, så många lägenhetsboende kastar det smutsiga ströet i soporna. Tänk då på att inte lägga stöet löst i soptunnan, utan lägg det i en påse och knyt igen ordentligt så blir det trevligare för sophämtningspersonalen sedan.
- Copyright by Bunnyday.blogg.se
Kommentarer
Trackback