Uppfödarintervju - Mörtangårdens kaniner

06 December 2013, 17:41

Uppfödningens namn: Genbank 860, jag funderar däremot på att kolla upp om mörtangårds är ledigt. men det är inte gjort än.
Uppfödarens namn: Linnea
Uppfödarnummer: G860
Län: Västerbotten
Hemsida: www.mortangard.com
Ras: Gotlandskanin

Färg/teckning: Spelar ingen roll för gotlandskanier men våra avelsdjur är nu järngrå, svart, Pearl egern brokad och trefärgad/tricolor (kallas "på rikitigt" gul/svart japan brokig)
Antal avelsdjur: 4

 Foto: Linea

Vad fick dig att börja med kaniner?

Jag och min man skulle flytta till farfars hus på landet och ville satsa på självförsörjning och ville ha något lätt köttdjur att börja med. Vi fick lära oss om lantraser och blev fast direkt och valde gotlandskaniner eftersom dom finns det fler av (lättare att välja avelsdjur). Sen så hade min mamma kaniner till samma syfte (vilket sen blev kelkaniner och gödselproducenter för henne) när jag var liten så jag hade lite erfarenhet i alla fall.

Sen att man lärde sig med tiden att det inte är så lätt är väl en helt annan historia.


När tog du din första kull, vad var det för kull?

För lite mer än ett år sen tjuvparade sig två av våra avelskaniner, Då hade vi försökt få kaninungar i ca1½ år utan resultat (vi hade en dålig hona och grannens hund som ofta kom på besök, sen så var vi upptagen med annat också) så vi var säker på att vi inte skulle få kaninungar och vips så hade vi 11 ungar där tyvärr föräldrarna var halvsyskon så det blev inga genbanksdjur.

Några veckor efter så fick vi en till tjuvparningskull (ja vi har nya burar nu) där föräldrarna inte var släkt och dom blev vår A-kull. Dom var helt underbara faktiskt.

 

 Foto: Linea

Varför började du med genbank-uppfödning?

För vi ville ha lantraser och vi tyckte det var bra att bevara en sån ras. Sen så äter jag inte kött och min man äter väldigt lite kött så det är väldigt praktiskt sätt att bli av med kaniner till ett bra syfte utan att drunkna i köttkaniner.


Hur kom du i kontakt med rasen?

Det var min man som skötte det, antagligen via alternativ.nu


Något speciellt med rasen du fastnade för?

Det att man kan ha söta kaninungar och bevara en hotad ras samtidigt är super kul, och lantraser är beroendeframkallande med sin härdighet, Friskhet, nättföddhet och variation (det finns ju inga förbjudna färger och det älskar jag). Sen är deras nyfikenhet helt underbar.

Foto; Linea


Vad är dina mål med uppfödningen?

Att hjälpa till att bevara rasen och samtidigt försöka nå vårt mål till självförsörjning.

Hur ser din kaningård ut?

Just nu är det en stor fackbur med 4 burar á 2 kvm men dom kan delas av så att det blir 8 burar á 1 kvm. nu är alla avdelade förutom en.

Sen har vi en nöd/sjukbur också.

Snart kommer det förhoppningsvis bygga nytt däremot, jag vill bara läsa zebbios bok först för att kunna veta om honorna ska gå i koloni istället för separata burar.


Vad får dina kaniner för foder?

Hö! och mängder med hö eller nu på vintern höensilage (kylan gör så att det funkar), sen kvistar, grönsaker/groddar då och då och ev lite  godis i form av hårdbröd.

Gravida, ammande och växande djur får lite hel havre, är det jättekallt kan dom få det annars också.

Vad anser du som viktigt inom avel?

Att mammorna och papporna är snälla, att tex papporna inte jagar ihjäl honan om hon inte vill, att mamman inte blir "sur" och attackerar husse/matte då man ska ge mat.

Sjukdomshärdighet, härdighet och nättföddhet är också viktigt.


Hur planerar du dina kullar?

Jag kollar lite på hur det gått att sälja hittills (så man inte står med massa ungar som vi gör nu men det är pga köpare som ångrar sig) och så försöker vi ta en kull/hona per år eftersom det ska vara bäst för honorna att inte "hoppa över" ett år. Därför har vi inte fler avelshonor än 2.

 
Vad tänker du på när dom köper in avelsdjur?

Jag köper bara genbanksanslutna djur och inte brokiga (våra hannar är brokiga så en hanne skulle väl kunna köpas brokig men inte en hona). Sen så bor vi så långt borta från de flesta genbanker så att fara och kolla är i princip alltid uteslutet så det är alltid lite av en chansning att dom passar just oss men vi vill inte köpa in avelsdjur så ofta.

Aggresiva djur går helt bort men det vet inte ens alltid uppfödaren i förväg.


Vad tänker du på när du sparar ungar ur dina egna kullar?

Vi har bara sparat en hittills som vi tänkt spara i förväg, vilket är "Korven" från B-kullen då vi har tänkt ersätta hennes mamma. Korven visade sin pappas framåtanda och pappan och farmodern är dom bästa avelskaniner vi haft.

Sen såklart ska dom inte visa aggresivitet eller andra liknande saker.


Hur ska den perfekta kaninen för dig se ut/vara?

Snäll, nyfiken, bra mamma/snäll avelshane, nättfödd och härdig både när det gäller sjukdomar och kyla.

Själva utseendet spelar ingen roll, jag har ändå aldrig sett en ful gotlandskanin.

 Foto: Linnea Hemsida


Har du några tips till dom som vill börja med genbanksavel?

Var inte rädd för att fråga andra genbanker, de som jag träffat vill gärna hjälpa en nybörjare för dom flesta brinner för rasens fortlevnad inte pengar i börsen.

Vissa krav är högre som genbank än som vanlig uppfödare tex så ska man minst ha 1 kvm stor bur (jordbruksverket har minimått på 0,7 för mellanstora kaniner) så man ska inte bygga en kaningård utan att ha koll på sånt men det finns på föreningen gotlandskanins hemsida

Sen så är det lite pappersarbete men det är inte mycket per år, dom 800:- man får gör att föda upp hotade djur ger en ganska hög timpenning på pappersarbetet om man vill tänka så.

-------------------------------------------------------------

Tack Linea för att du ställde upp på en intervju, kul att lära sig nya saker.få veta mer saker om din uppfödning.

Glöm inte att kolla in Lineas hemsida, skriv gärna vad ni tcykte om intervjun.

Trevlig helg allesammans !

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback